Afbeelding

Blauwschimmelkaas uit Witharen

ma 6 december 2021 Ommen

Wie aan blauwschimmelkaas denkt, denkt misschien aan een stukje Danish Blue, Gorgonzola of Roquefort. Vanaf nu kun je kennismaken met ErfGoedBlauw, het blauwschimmelkaasje uit Witharen.

ErfGoedBlauw, is een blauwschimmelkaas gemaakt van biologische rauwe melk en wordt op ambachtelijke wijze bereidt. Al vroeg in de ochtend komt de enige mobiele kaasmakerij van Nederland, het erf van biologische boerderij De Haarmeyer uit Witharen op rijden. Tijdens het melken stroomt de verse, nog warme melk, rechtstreeks in de kaastobbe, waar het direct wordt verwerkt tot verschillende soorten kaas. Hierdoor krijgt de kaas een karakteristieke bedrijfseigen smaak.

Het pittige blauwe kaasje wordt goed ontvangen en is bij veel mensen favoriet op toast, gesmolten op een hamburger of door een pastasaus. De blauwschimmelkaasjes worden in kleine oplage gemaakt, dus de voorraad is zeer beperkt.

Dit voorjaar zijn Gerlof en Annemiek Timmerman gestart met het ‘ErfGoed’ van De Haarmeyer, een klein zelfbedieningswinkeltje met een kaaskoelkast en een melktap. In de kaaskoelkast vind je stukjes voorverpakte kaas en daarnaast hebben we diverse soort jam, gelei en chutney. “We vinden het heel leuk om onze producten rechtstreeks van het erf te verkopen en veel mensen weten ons te vinden”, aldus Annemiek Timmerman. “Vooral de melktap, waar je elke dag verse rauwe biologische melk kunt tappen, wordt goed bezocht”. Het ‘ErfGoed’ van de Haarmeyer, aan de Witharenweg 26, is dagelijks geopend van 8.00 tot 20.00 uur.

Voor wie Witharen toch iets te ver is, kan gemakkelijk bij de ‘Meisjes van Ommen’, aan de Varsenerstraat binnenlopen. “Wij zijn altijd opzoek naar pure ambachtelijke streekproducten rechtstreeks van de boer”, aldus Claudia Epskamp van de Meisjes van Ommen. “daarom past dit blauwschimmelkaasje heel goed in ons kaas assortiment”.

Ondernemer Claudia en boerin Annemiek houden allebei van pure producten, korte lijntjes, lekker en lokaal en hopen dat veel mensen het kaasje zullen waarderen. Een leuke samenwerking die hopelijk smaakt naar meer.

Meer informatie over biologische boerderij De Haarmeyer; www.dehaarmeyer.nl of op facebook @dehaarmeyer

Seine Kiwiet, Jorn Tolsma, Herman Brokelman en Wim Kiwiet
Wim Kiwiet Nederlands Kampioen sjoelen Sport Ingezonden 5 uur geleden
Het herdenking monument aan de Moerheimstraat
Dedemsvaart herdenkt Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Het is maar net welke bodem onder je bedrijf ligt wat maakt of het interessant is om mee te doen.
De bodem onder je bedrijf Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
Kerk en medisch Kerk 13 uur geleden
Afbeelding
Mode en accessoires: welke 90s-trends zien we nog steeds terug? Partnerbijdrage 14 uur geleden