IJzerkoekenoproer van Coevorden. Foto door Maartje Roos.
IJzerkoekenoproer van Coevorden. Foto door Maartje Roos.

Optocht Het IJzerkoekenoproer geannuleerd: museum komt met alternatieve activiteiten

za 27 november 2021 Coevorden

Stedelijk Museum Coevorden heeft helaas moeten besluiten om de optocht ‘Het IJzerkoekenoproer van Coevorden’ dit jaar niet door te laten gaan. De optocht zou plaatsvinden op zaterdag 18 december.

Directeur van Stedelijk Museum Coevorden, Rik Klaucke, zegt daarover het volgende: ‘’In verband met de huidige situatie omtrent het coronavirus hebben we besloten om de optocht dit jaar niet door te laten gaan. Wel hebben we leuke alternatieven bedacht met de medeorganisatoren, om het oproer alsnog te kunnen vieren. Daarover volgt binnenkort meer informatie”.

Medeorganisatoren

Stedelijk Museum Coevorden organiseert ‘Het IJzerkoekenoproer van Coevorden’ in samenwerking met Theater Hofpoort en theatermaakster Marion Maters.

IJzerkoekenoproer in Coevorden

Het verhaal van het ijzerkoekenoproer gaat over de volksopstand die ontstond naar aanleiding van het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken. Dit verbod, dat op 22 december 1770 werd uitgevaardigd door de lokale bestuurders, bracht onrust bij de bevolking. Om oproer tegen te gaan werd een protestbijeenkomst verboden. Maar dit verergerde de zaken alleen maar. De Coevordenaren kwamen op 29 december in opstand bij het raadhuis van Coevorden, aangevoerd door ijzerkoekbaksters. Bij dit raadhuis besloot de magistraat onder grote druk uiteindelijk om het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken in te trekken.

IJzerkoekenoptocht in Coevorden, 2019. Foto door Anja Bos.
Lithografie van het IJzerkoekenoproer in Coevorden gedrukt door Hilmar Johannes Backer (1804-1845), Collectie TU Delft.
Afbeelding
Gospelpaasdienst Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
Drie voertuigen botsen op Hardenbergerweg bij Bergentheim Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Zoek het ei, paasstaakslepen en Sail Kampen Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Veenmuseum open haart deuren Twenterand 13 uur geleden
Afbeelding
De Koppel bij Hardenberg Buiten Hardenberg 13 uur geleden