Links Rex Hendriksen, (Bureau Integratiekracht), rechts Mark Leer, (Rankinc)
Links Rex Hendriksen, (Bureau Integratiekracht), rechts Mark Leer, (Rankinc)

Start van een sociale coöperatie

wo 24 november 2021 Hardenberg

Met de opstart van een sociale coöperatie in de gemeente Hardenberg worden personen vanuit de bijstand en statushouders gestimuleerd en getraind om hun eigen producten of diensten te ontwikkelen.

“De bedoeling is dat de deelnemers aan de sociale coöperatie gedurende het traject (deels) in hun eigen inkomen kunnen voorzien. Maar nog veel belangrijker is dat deze deelnemers gestimuleerd worden in hun ontwikkeling. Als ze dan tenslotte uitstromen dat zou super zijn”, vertelt Rex Hendriksen, (Bureau Integratiekracht). Rex gaat samen met Mark Leer, (Rankinc) het project ‘Sociale coöperatie’ vormgeven voor de gemeente Hardenberg.

Is ondernemen iets voor jou?

“De sociale coöperatie is een project voor minimaal twee jaar. Het gaat om een platform waarin deelnemers kunnen onderzoeken of ‘ondernemen’ iets voor hen is. Wij verzorgen een training aan de nieuwe ondernemers. In deze training wordt behandeld hoe ze hun eigen bedrijf vorm kunnen geven”, vertelt Mark enthousiast.

Je wordt lid van de coöperatie

De Sociale coöperatie Hardenberg is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De deelnemers zijn lid van de coöperatie en kunnen binnen deze coöperatie werken aan hun eigen bedrijf. 

“We hebben een digitale lesomgeving ontwikkelt waarin wij deze mensen begeleiden in het ondernemen en zullen zij ook elkaar ondersteunen. De training bestaat onder andere uit het ontdekken hoe je zelf als ondernemer bent, welk product of dienst het best bij jou past en wie de doelgroep van het product is. Daarna wordt het ondernemingsplan uitgerold”, vertelt Mark.

“In het meest gunstige geval duurt dit traject een half jaar maar het kan ook wel anderhalf jaar duren. De training doet iedereen op zijn eigen tempo. Deze vrijheid zorgt voor rust bij de deelnemers. Want iedere deelnemer heeft zijn eigen ‘rugzakje’’. Zo zullen statushouders bijvoorbeeld beperkt zijn in hun vocabulaire. Dit project kun je niet vergelijken met een dagbesteding. Je gaat je eigen vaardigheden ontwikkelen. Ik vind dit project een luxe aanbod van de gemeente Hardenberg. Je behoudt tenslotte je uitkering en je kunt een eigen onderneming oprichten. En je wordt begeleid door Mark en Rex. Mark zorgt voor het ondernemersgedeelte en Rex voor de sociale structuur”, vertelt Rex. Om welke beroepen gaat het? “Je kunt denken aan kappers, schoorsteenvegers, een webshop maken, fotografie, horeca, meubeltjes maken, wat jij leuk vind en je beroep van wilt maken“, vertelt Mark.


Voorlichtingsbijeenkomst

Vijf deelnemers zijn nog niet voldoende daarom houden Rex en Mark samen met de gemeente Hardenberg voorlichtingsbijeenkomsten op donderdag 25 november om 11.00 en 13.30 uur en op 29 november om 10.30, 13.00 en 14.30 uur Deze voorlichtingsbijeenkomst is toegankelijk na aanmeldingen vind plaats in Ruim Vol Creatieven aan de Nijverheidsstraat 7 in Hardenberg. Iedereen is welkom. Meer informatie en aanmelden gaat via https://sc-hardenberg.nl.

Afbeelding
'Doorgaande Lijnen' bij HardenbergArt Hardenberg 43 minuten geleden
Afbeelding
Workshop 'fietsknooppunt app' Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 1 uur geleden
Zo ziet de Aziatische hoornaar er uit .
'Jagen' op Aziatische hoornaar Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Waardering voor zwerfafvalvrijwilligers Hardenberg 2 uur geleden