Afbeelding
G. Brokelman

Gemeente Hardenberg ondertekent lokaal preventieakkoord

do 23 september 2021 Hardenberg

Met een groot aantal maatschappelijke partners heeft de gemeente Hardenberg donderdag 23 september een lokaal preventieakkoord ondertekend. In dit akkoord staan verschillende afspraken om Hardenberg gezamenlijk gezonder te maken. Door onder andere roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken kan de gezondheid van veel inwoners verbeteren.

Het kabinet Rutte III heeft aangedrongen op een grotere inzet op het voorkomen van ziekte en zorg en een gezonder Nederland. In 2018 zijn ruim zeventig landelijke partijen met elkaar in gesprek gegaan om bindende afspraken te maken hoe we daar gezamenlijk vorm en inhoud aan kunnen geven. Men heeft gekozen voor een aanpak op drie onderwerpen die de grootste ziektelast veroorzaken: problematisch alcoholgebruik, roken en overgewicht. Met het sluiten van een landelijk akkoord wil de rijksoverheid gemeenten stimuleren om op lokaal niveau aan te sluiten met lokale akkoorden. De gemeente Hardenberg is ‘Gezond in de Stad’ en ontvangt in dit kader voor het jaar 2021 van de overheid 40.000 euro subsidie. Dit geldt wordt voor het jaar 2021 beschikbaar gesteld voor het preventieakkoord. 

In het jaar 20218 is de gemeente Hardenberg begonnen met het sluiten van een akkoord tussen maatschappelijke partijen en inwoners in Dedemsvaart. Dit akkoord is gesloten als onderdeel van het IJslands model. En in het jaar 2020 werd het sport-, en beweegakkoord afgesloten. In dit proces zag de gemeente Hardenberg een sterke betrokkenheid van de gemeenschap. Op  2 juni is een vergelijkbaar proces gestart voor het preventieakkoord. Tijdens de bijeenkomst op 2 juni waren zestig belangstellenden. Op 30 juni kreeg dit een vervolg met 25 vertegenwoordigers. Afgelopen donderdag werd het Preventieakkoord ondertekent. Met het ondertekenen wordt ook voldaan aan de vragen die de Christen Unie eerder dit jaar aan het college stelde.

Afbeelding
Afbeelding
Remastered presenteert nieuwe drummer Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Dialectmaand wordt afgesloten met boekpresentatie Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
B&W stemmen voor aantal nieuwe stembureaus Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Gemeente zegt nee tegen tv-documentaire Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
FNV 'bespreekt' financieel misbruik van ouderen Hardenberg 4 uur geleden