Afbeelding

Erfbetreders

wo 15 september 2021 De Boer op

“Elke boer houdt tien mensen aan het werk” lees ik regelmatig. Het leek me wat veel en verdiepte me erin.

Voor de hand liggende bedrijven zijn natuurlijk de melkfabriek, voerleverancier en de slachterij. Hierbij horen de chauffeurs van de melk-, brokken- en veewagen, maar ook de buitendienstmedewerker, voerspecialist en de veekoopman.

Onze veearts doet de bedrijfsbegeleiding en behandelt indien nodig een zieke koe. Hij werkt samen met assistentes die o.a. zorgen voor de administratie en de medicatie, die wordt geproduceerd door de geneesmiddelenindustrie.

Verder krijg ik facturen van het mechanisatiebedrijf, installateurs, de accountant, loonwerkers, de bedrijfsverzorging, (agrarische)winkels enz. Die betalingen gaan via de bank die ook de hypotheek verstrekt en zo ook een graantje meepikt.

Nu ik er dus even over nadenk begrijp ik waar die tien arbeidskrachten vandaan komen.

Naast deze door ons betaalde erfbetreders maken er ook veel recreanten gebruik van ons bedrijf. Regelmatig landt er een ballon, staat er een geheime zender mast en we stellen de grond beschikbaar aan paragliders. Dankbaar wordt er gebruik van onze schuren, door de buurtvereniging, de paragliderschool en er wordt tijdelijk wat bouwmateriaal opgeslagen.

Door ons prachtige buitengebied worden toertochten gehouden, de avond(fiets)vierdaagse komt voorbij, er wordt gejaagd en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Een tijdje geleden kwamen wandelaars het erf op, verdwaald en flink vermoeid. Ik bood ze een stoel , een glaasje fris en wees weer ze de goede weg. Zo gaat dat op het platteland.

De plannen van onze demissionaire regering (onteigening!) raken dus niet alleen de agrarische sector maar ook de burger. Volgens mij zijn ze in Den Haag net zo van het padje als deze wandelaars. Mochten zij me de weg vragen, dan zijn ze welkom en dan help ik ze graag weer op het juiste spoor.

Ellen
Melkveebedrijf Gast-Geerdink,
Sibculo

Afbeelding
Aanrijding op kruising Witmanweg en Weverijweg in Slagharen Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Opening expositie meidenatelier Hardenberg Hardenberg 14 uur geleden
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur-bestuurder Mijande Wonen Hardenberg 15 uur geleden
Afbeelding
Eigenaar gezocht voor goederen in lopend onderzoek Hardenberg 16 uur geleden
Afbeelding
Speelotheek Tjoek Tjoek sluit haar deuren Hardenberg 16 uur geleden