Afbeelding

Subsidie voor peuterplaatsen in AZC

do 26 augustus 2021 Hardenberg

Stichting Kinderwereld ontvangt voor 2021 een eenmalige extra subsidie van 24.516 euro voor voorschoolse educatie (VE) aan peuters bij het AZC. De VE dient om het AZC beter geschikt te maken voor opvang van kinderen en gezinnen.

In het raadsbesluit tot verlenging van de bestuursovereenkomst AZC met het COA is aangegeven dat het COA zich inspant om de overlast terug te brengen naar nul en dat het COA investeert in voorzieningen om het AZC bij uitstek geschikt te maken voor opvang van kinderen en gezinnen. Het COA stelt daarom kosteloos een ruimte beschikbaar voor een aanbod voor peuters van 2 tot 4 jaar. Daarbij gaat het om een aanbod voorschoolse educatie (VVE) voor AZC-peuters met taalachterstanden waarvoor de gemeente verantwoordelijk is en ook middelen ontvangt via de doeluitkering onderwijsachterstanden.

Kinderwereld heeft al een bescheiden subsidie voor VVE plaatsen in Hardenberg in 2021 maar die is ontoereikend voor een eerste opvang van AZC-peuters in een VVE aanbod dat men per 1 september wil gaan aanbieden. Met de extra subsidie kan Stichting Kinderwereld op jaarbasis vier peuterplaatsen realiseren. In de praktijk betekent dat twaalf extra plaatsen voor een periode van vier maanden (van 1 september tot en met 31 september 2021).

Verantwoordelijk

De gemeente is wettelijk gezien verantwoordelijk voor voldoende aanbod van onderwijs voor kinderen met een risico op achterstand in de Nederlandse taal. Daarvoor ontvangt de gemeente overigens een financiële bijdrage. Het voor peuteropvang en VE vastgestelde subsidieplafond biedt nog voldoende financiële ruimte voor de eenmalige subsidie van 24.516 euro. Daarna is er vanuit het budget onderwijsachterstanden een structureel extra budget beschikbaar voor een extra VVE groep van 16 plaatsen.

Afbeelding
Orkest Koninklijke Luchtmacht speelt verzoeknummers van publiek Hardenberg 50 minuten geleden
Afbeelding
Baalderborg Motorrun voor de zevende keer Hardenberg 4 uur geleden
Houtdorp 2023. Annet Kamphuis
Weer van alles te doen in feestweek Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Natuurbeleefpad Sibculo is begonnen met inrichtingsfase Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Uitzwaaimoment Wethouder Breukelman levert hospice mooi cheque op Hardenberg 9 uur geleden