Afbeelding

Plan voor kleine smederij in Kloosterhaar

do 26 augustus 2021 Hardenberg

Het initiatief om een kleine educatieve smederij met historische uitstraling te realiseren in Kloosterhaar is een stap dichterbij gekomen. De gemeente heeft een ontwerpbestemmingsplan vastgesteld dat binnenkort ter inzage wordt gelegd.

De initiatiefnemer wil de kleinschalige smederij realiseren op de plek van de zogenoemde Reinwaterkelder aan de Dorpsstraat. Daar ligt een kleine waterkelder met daarbovenop een pomphuis. De locatie is niet meer in gebruik voor de waterwinning. De initiatiefnemer heeft de locatie aangekocht en wil er een kleine smederij bouwen waarin hij cursussen en workshops wil geven aan kleine groepen. Het is de bedoeling dat de smederij een vooroorlogse uitstraling krijgt en dat er vooroorlogse technieken worden getoond. Het pomphuis wil de initiatiefnemer behouden zodat het dienst kan doen als entree voor de smederij. De kelder wil hij gebruiken voor de stalling van oude tractoren en machines.

Het betreffende perceel ligt in de beheerverordening ‘Kloosterhaar’ en heeft de bestemming ‘groen’. Die bestemming staat het bouwen van een smederij niet toe. Daarom is een nieuw ontwerpbestemmingsplan opgesteld waarin het perceel de bestemming ‘bedrijf’ krijgt, met daarbij de aanduiding ‘specifieke vorm van bedrijf – smederij’. Deze bestemming laat uitsluitend een kleinschalige smederij toe. Qua bouw- en gebruiksregels wordt aangesloten op de beheersverordening van Kloosterhaar.

Afbeelding
Veilig online met de Regiobank Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Opwekkingsliederen zingen in de Sionskerk in Mariënberg Nieuws Ingezonden 4 uur geleden
Afbeelding
Wandeltocht Vilsteren samen actief Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Eenzijdig ongeval op Dedemsvaartseweg-Noord in Lutten Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Auto raakt te water aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart Hardenberg 16 uur geleden