Afbeelding

“Mijn dochter doet dat niet”

wo 25 augustus 2021 Politie aan het woord

Collega Irene schreef onlangs al over jongeren die worden doorverwezen naar HALT. Hetzij voor een gepleegde winkeldiefstal, hetzij een bekeuring vanwege overlastgevend gedrag, of omdat ze net dat ene biertje te veel hadden gedronken en niet meert thuis kunnen komen. Bij minderjarigen hebben wij de verplichting om dan ook ouders in kennis te stellen.

En waar je dan misschien verwacht dat ouders de bevindingen die wij hebben gedaan aannemen, krijgen we ook regelmatig te horen: “dat doet mijn zoon niet”, of “mijn dochter liegt niet”. Om maar te zwijgen van de ouders die aangeven het belachelijk te vinden dat juist hun kind een bekeuring krijgt of naar HALT word gestuurd.

Enige tijd geleden werd een 16-jarige jongen aangehouden voor een feit. Hijzelf vond het allemaal wel meevallen. Vond een doorverwijzing naar HALT ook niet “chill”. Hij voelde zich kennelijk heel zelfverzekerd, misschien wel een beetje stoer toen hij tegenover ons zat in de verhoorkamer. Vanzelfsprekend werd zijn vader gebeld, die ook korte tijd later aan het bureau verscheen. Pa was niet zo spraakzaam, hoorde aan waarom zijn zoon aan het bureau zat en gaf zijn toestemming voor de HALT-verwijzing. “Prima oplossing” zei pa, met een nadruk op prima. Zijn blik zei voldoende. De blik van zoonlief ook. Die zag je met de minuut kleiner worden. Zijn zelfverzekerdheid gleed langzaam weg.

Pa vond dat zoonlief ook maar excuses moest aanbieden, omdat hij de politie werk had bezorgd. Schoorvoetend deed zoon dat. Vader beloofde dat wij konden vertrouwen op zijn medewerking, dat de schade zou worden vergoed en hij het er thuis met zoon verder over zou hebben. 

In de hal naar de uitgang liepen beiden voor mij. Pa voorop. Zoon in een drafje er achteraan. Pa nam afscheid en knipoogde een keer. Alsof hij wilde zeggen “vertrouw mij maar, ik bespreek dit thuis wel verder”. Hopelijk heeft de houding van vader effect en zal zoonlief later zeggen “pa , je had gelijk”. En blijft zoonlief de komende jaren bij ons uit beeld.

Jan Anne Brink

Operationeel Expert GGP

Afbeelding
Wandeltocht in Zuid Drenthe Hardenberg 20 minuten geleden
Afbeelding
Auto te water op N377 bij Slagharen, inzittenden ongedeerd Hardenberg 9 uur geleden
Hagelschermen trekken geleidelijk weg
Flinke buien en eerst nog veel wind Weer 11 uur geleden
Afbeelding
Bestuurder van een bestelbus beland door onbekende oorzaak in de sloot bij Westerhaar Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Ommajahuis officieel geopend Ommen 14 uur geleden