Tweesporenbeleid

wo 4 augustus 2021 Politie aan het woord

In het verleden heb ik al eens geschreven over het onderwerp verwarde personen. En dat er naast de hulpverlening ook veel op het bordje van de politie komt. Omdat dit steeds vaker het geval is hebben wij iemand binnen ons team die zich bezighoudt met ‘verwarde personen’. Binnen ons team is dit Mareille Hoekstra. Zij houdt zich veel bezig met het tweesporenbeleid.

Het tweesporenbeleid houdt in dat naast een strafrechtelijke reactie, ook ingezet wordt op hulpverlening. Dit heeft voornamelijk betrekking op ‘verwarde personen’. Dit beleid wordt ingezet om herhaling te voorkomen en de leefomstandigheden voor deze personen duurzaam verbeteren.

Verward personen zijn mensen die overlast gevend gedrag vertonen, mede of voornamelijk veroorzaakt door een psychische stoornis, verstandelijke beperking of alcohol/ drugsgebruik. Wanneer iemand iets strafbaars doet vragen wij als politie vaak om aangifte te doen. Bij het doen van aangifte vraag je het Openbaar Ministerie om deze persoon strafrechtelijk te vervolgen.

Het is echter belangrijk om te weten dat straf en zorg elkaar ook heel goed kunnen aanvullen en dat het niet altijd een keuze is tussen strafrecht of zorg, maar dat er ook combinaties mogelijk zijn. Zo kan een strafrechtelijke vervolging achterwege blijven wanneer de persoon wordt opgenomen in een zorginstelling. Maar soms doen mensen wel iets strafbaars terwijl ze de 24 wel in ’t krattie hebb’n. En dan ligt het niet aan het ziektebeeld maar verschuilen ze zich er wel achter. En dan kunnen ze naast de zorg toch nog een passende straf krijgen.

Aangifte doen kan meerdere functies hebben. Zo kan het er ook op uitdraaien dat er voorwaarden opgelegd worden, zoals het accepteren van hulpverlening en het nakomen van afspraken met de betrokken hulpverleners. Op die manier kunnen we iemand of het gedrag van iemand wat makkelijker in toom houden.

Ik hoor jullie al denken, wat schrijft die ineens serieus en deftig maar ik zal maar eerlijk opbiechten dat mijn collega het grootste gedeelte geschreven heeft. Met dank aan Mareille dus…

Marieke Kelder

Wijkagent Dedemsvaart/Balkbrug

Afbeelding
Zoek het ei, paasstaakslepen en Sail Kampen Hardenberg 3 minuten geleden
Afbeelding
Veenmuseum open haart deuren Twenterand 1 uur geleden
Afbeelding
De Koppel bij Hardenberg Buiten Hardenberg 1 uur geleden
Doelpuntenmaker Levi Aitink.
Boys-beloften nog in de race voor finaledag Twenterand 1 uur geleden
Afbeelding
Opening Bloemen en Beeldentuin Pluck Ommen 1 uur geleden