Afbeelding

Priet Proat (Henk Smit)

za 14 augustus 2021 Priet proat Priet Proat

Onder deze rubriek vertellen elke zaterdag inwoners uit het verspreidingsgebied van Weekblad de Toren over ‘alledaagse’ dingen: ‘Priet proat’

Deze week Henk Smit uit Ommen. 

Wie ben je? Korte introductie

Ik ben Henk Smit. Bijna 65 jaar geleden geboren in Hardenberg. Tot m’n 25ste genoten van een heerlijke jeugd in een levendig Hardenberg. Veel uitgaan en een hechte vriendengroep. Ik ben opgegroeid met m’n broer en ouders, eerst in de Marslaan, daarna Joh. Vermeerstraat en uiteindelijk J. v. Riemsdijkstraat. Ouders en broer zijn helaas niet meer in leven.

Werkzaam?

In Hardenberg het ‘horecavak’ geleerd. Eerst als dj bij The City, The Castle en Papillon, daarna als barkeeper/ober bij Maatje (Marktzicht). Vijf jaar lang een mooi horecabedrijf gerund in Schoonebeek en alweer 34 jaar geleden begonnen met Flater Eten & Drinken aan de Markt in Ommen. Samen met mijn compagnon Herman Hermes hebben we de dagelijkse leiding in handen. Veertien jaar lang De Rechter v. St’wijk gerund samen met compagnon Sander Fortunati en ook Herman Hermes. Helaas is dit bedrijf in 2013 tot de grond toe afgebrand. Na een hele grote financiële strop besloten om het bedrijf over te dragen aan Fortunati met z’n compagnon Boudewijn v. Dijk. Zij runnen het huidige, prachtige Grand Café ‘De Heeren van de Rechter’.

Heb je een relatie?

Ik heb geen relatie. Wel ben ik twee keer getrouwd geweest maar op de één of andere manier lukt ’t mij niet om een duurzame relatie op te bouwen.

Wat doe je in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd rij ik graag motor, drink ik graag een biertje met vrienden maar het allerliefst breng ik mijn tijd door met onze tweeling van 10 jaar jong.

Wat was het hoogtepunt in je leven?

Oeps….meerdere! Allereerst de jeugd in Hardenberg, daarna veel belevenissen in de horeca. Oprichten Flater Pret Orkest. Het uitbrengen van een cd met compagnon en z’n broer. Optreden, mede-oprichten en uitvoeren Back Home in Hardenberg. Grootste bruidstaart. Mede organiseren Bissinghavonden. Maar het aller-, allergrootste hoogtepunt……de geboorte van onze tweeling Dex & Xiem, 10 jaar geleden.

Waar word je vrolijk van?

Van doen! Actieve/positieve mensen om me heen. Praten, bedenken en uitvoeren. Denken in mogelijkheden en oplossingen.

Ik word verdrietig van…

Nou ja….Corona: wat ons compleet beheerst op dit moment. En ik wordt zeer verdrietig van mensen welke alleen maar beren op de weg zien en altijd maar commentaar op anderen hebben.

Wat is je favoriete muziek, boek of theatervoorstelling?

Twee jaar geleden in Grolloo Lynyrd Skynyrd gezien. Ik krijg er nog kippenvel van. Dus eigenlijk veel rock. Wel heel breed van Bad Company, Led Zeppelin naar De Dijk, Direct, Blof, Kensington, Racoon, Anré Hazes (sr en jr) en natuurlijk Sanne Hans en Edwin Evers. Als ik lees, lees ik graag makkelijke boeken, René van der Gijp, Jophan Derksen, Wim Kieft, Bram Moskowidz, enz..Mijn favoriete theatervoorstellingen zijn toch wel op muziek of cabaret gericht: Veldhuis & Kemper, Youp, Herman Finkers, Bert Visscher, Edwin Evers Band, de blues van Johan Derksen, Frank Boeijen, enz..

Wie verdient een lintje en waarom?

Iemand welke zich inzet voor de gemeenschap. Die zijn er gelukkig nog wel. Bijv. in Ommen Ronald Bakker. Ontzettend veelzijdig en bijt zich vast in datgeen waar hij mee bezig is. Maar ik wil niemand tegen de benen schoppen want gelukkig zijn er nog wel een paar meer.

Heb je wensen?

Ja. Gelukkig oud worden en mogen doen wat ik op dit moment doe. Genieten van het leven!

Afbeelding
Afbeelding
Auto raakt te water aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere Vrijheidscolleges voor basisscholen uit Ommen Ommen 12 uur geleden
Afbeelding
'Doorgaande Lijnen' bij HardenbergArt Hardenberg 17 uur geleden
Afbeelding
Workshop 'fietsknooppunt app' Hardenberg 17 uur geleden
Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 18 uur geleden