Afbeelding

RE-ACT! helpt jongeren die overlast veroorzaken op het rechte pad te blijven

wo 7 juli 2021 Hardenberg

“Met de meeste jongeren in de gemeente Hardenberg gaat het gelukkig goed”, vertelt procesregisseur Marijn. “Zij zijn bezig met hun ontwikkeling of starten hun carrière. Er is echter ook een kleine groep jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 23 jaar die op verschillende plekken zorgt voor structurele overlast. Deze jeugdgroepen vertonen hinderlijk gedrag. Soms handelen ze zelfs in (hard)drugs of houden ze zich bezig met andere criminele activiteiten. Ook gebeurt het dat criminele jongeren andere jongeren ronselen voor hun criminele activiteiten.”

De gemeente Hardenberg helpt jongeren die voor structurele overlast zorgen om hun vrije tijd op een positieve manier in te vullen en aan hun toekomst te werken. Hiervoor is de gezamenlijke aanpak RE-ACT! ontwikkeld.

Gezamenlijke aanpak RE-ACT!

Da afkorting RE-ACT! staat voor Response on negatieve Attitude (of youth), Choose and Turn! De gezamenlijke aanpak richt zich op de jeugdgroepen die voor structurele overlast zorgen. De gemeente wil de overlast door deze jeugdgroepen verminderen. En voorkomen dat jongeren onderdeel worden van zo’n groep die voor problemen zorgt.

Verschillende lokale organisaties doen mee. Naast de gemeente, politie en toezichthouders zijn ook Samen Doen, het jongerenwerk van De Stuw en leerplicht betrokken. Als het nodig is sluiten ook HALT, instellingen zoals de jeugdreclassering, het Openbaar Ministerie en de raad voor de Kinderbescherming aan.

In gesprek met de jongeren

Procesregisseur Marijn: “Rode draad van de aanpak is dat we deze jongeren uit de anonimiteit halen en met de jongeren en hun ouders in gesprek gaan over hoe ze het tij kunnen keren.”

Wanneer er sprake is van structurele overlast brengen de partijen de betrokken jeugdgroep en het gedrag in beeld. Marijn: “Informatie van de politie en de toezichthouders is hiervoor belangrijk. Samen met de jongerenwerkers proberen politie en toezichthouders in contact te komen met de jongeren. Ook om te kijken wie welke rol speelt in de jeugdgroep. Want sommige jongeren hebben een positieve invloed in de groep en anderen juist een negatieve. Ook zijn sommige jongeren meer vatbaar voor overlastgevend of zelfs crimineel gedrag.”

Aanpak op maat

Op basis van het beeld en de mate van overlast bepalen de partners welke aanpak nodig is. Soms richt de aanpak zich op individuele jongeren. Dan vindt er bijvoorbeeld een huisbezoek plaats een gesprek met de ouders. Bij crimineel gedrag komt er een gesprek met de jeugdagent.

“We proberen de jongeren te stimuleren hun vrije tijd op een andere en positieve manier in te vullen die bijdraagt aan hun ontwikkeling en toekomst.” De aanpak kan zich ook richten op de totale groep richten. Volgens Marijn worden ook de ouders betrokken en aangesproken op het gedrag van hun kind. “We willen stimuleren dat de ouders van betrokken jongeren onderling contact zoeken om afspraken te maken over hun kinderen.”

Brief van de burgemeester

De jongeren krijgen een brief van de burgemeester waarin staat dat zij onderdeel zijn van de RE-ACT!-aanpak en dat er zorgen zijn over het overlastgevende gedrag. “De jongeren weten dan dat hun gedrag wordt besproken, dat dit gedrag gevolgen kan hebben voor hun toekomst en wat zij zelf kunnen doen om het tij te keren.”

Ook de ouders krijgen een brief wanneer de betrokken jongeren minderjarig zijn en/of nog thuis wonen. “We blijven de jongeren of de groep volgen en bespreken regelmatig de voortgang. Wanneer er voldoende stappen zijn gezet en de jongere(n) geen overlast meer veroorzaken, stopt de aanpak. Ook hiervan krijgen de jongeren en hun ouders en brief”, aldus de procesregisseur.

RE-ACT! in Hardenberg, Dedemsvaart en De Krim

De RE-ACT! aanpak wordt nu toegepast in Hardenberg, Dedemsvaart en De Krim. In Dedemsvaart zorgde een jeugdgroep voor overlast. Doordat de samenwerkende partijen de signalen hierover met elkaar gedeeld hebben, is dit grotendeels opgelost. Jongerenwerk heeft nog contact met de jongeren om ze te helpen met activiteiten voor hun vrije tijd.

In Hardenberg heeft een groep jongeren onlangs een brief van de burgemeester gehad. Hier zijn politie en jongerenwerk met de jongeren en hun ouders in gesprek geweest. Ook HALT is ingeschakeld. Met de meeste jongeren en hun ouders zijn afspraken gemaakt. De overlast door deze jeugdgroep is verminderd, maar de jongeren blijven nog wel onderdeel van de RE-ACT!-aanpak.

Ook in De Krim was een jeugdgroep die voor overlast zorgde. Ook hier werd de RE-ACT!-aanpak met succes toegepast. De jongeren kregen een brief van de burgemeester en HALT was betrokken. Inmiddels werkt jongerenwerk samen met lokale partijen aan activiteiten voor deze jongeren. Burgemeester Maarten Offinga ging onlangs in gesprek met deze jeugdgroep. “We hebben dingen gedaan die niet handig zijn en zeker dingen uitgevreten”, vertelden de jongeren uit De Krim aan de burgemeester. “Maar we hebben ook het idee dat alleen de negatieve dingen gezien worden. En we krijgen soms ook de schuld van dingen die we niet gedaan hebben. We willen best onze eigen rommel opruimen, maar niet de rommel van een ander.”

De jongeren gaven aan dat ze liever zien dat er met hen dan over hen gepraat wordt. “Het wordt gelijk groot gemaakt. En dan is het moeilijk om niet boos te worden.” De jongeren vertelden ook dat ze graag een eigen plek willen. “Overal waar we zitten, worden we weggestuurd.”

Volgens burgemeester Maarten Offinga was het een positief gesprek. “Het zijn vriendelijke jongens en meiden die het zich best aantrekken wat er gebeurd is. Ze willen graag een stap naar voren zetten. En actief meedoen in het dorp. De wil is er dus wel. Ik hoop dat ze de kans krijgen én pakken om actief mee te doen in het dorp. We kunnen er alleen samen voor zorgen dat iedereen in harmonie met elkaar samenleeft.”

Meldpunt jeugdoverlast

Inwoners die overlast ervaren van jongeren of last hebben van criminele jeugd kunnen terecht bij het meldpunt jeugdoverlast op www.hardenberg.nl. Ook deze informatie kan eraan bijdragen dat de betrokken partijen overlastgevende jeugdgroepen eerder in beeld hebben zodat zij in actie kunnen komen. Een melding doen kan anoniem. Het delen van contactgegevens helpt wel. Dan kunnen gemeente, politie of het jongerenwerk contact opnemen als zij nog vragen hebben over de melding.

Het meldpunt jeugdoverlast is niet bedoeld voor acute zaken. Hiervoor kunnen inwoners contact opnemen met de politie of handhaving.

Afbeelding
Gospelpaasdienst Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Drie voertuigen botsen op Hardenbergerweg bij Bergentheim Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Zoek het ei, paasstaakslepen en Sail Kampen Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Veenmuseum open haart deuren Twenterand 4 uur geleden
Afbeelding
De Koppel bij Hardenberg Buiten Hardenberg 4 uur geleden