Afbeelding
G. Brokelman

Priet Proat (Cathrien Kats)

za 26 juni 2021 Priet proat Priet Proat

Onder deze rubriek vertellen elke zaterdag inwoners uit het verspreidingsgebied van Weekblad de Toren over ‘alledaagse’ dingen: ‘Priet proat’.

Ik ben: Cathrien, geboren Catharina, Kats.  Gepensioneerd Docent Pabo, Pedagogiek-Psychologie-Onderwijskunde. Geboren en getogen in Dedemsvaart, anders gezegd: An de Voart. Sinds 1982 woonachtig in Den Velde

Heb je een relatie?

Dat hou ik privé.

Wat was het hoogtepunt in je leven?

Het krijgen van mijn vier kinderen.

Wat doe je in je vrije tijd?

Lezen, klusjes in en om het huis, met name in de tuin. Schrijven van artikelen vanuit mijn pedagogische visie; schrijven van korte verhalen en met name kinderverhalen. Binnenkort komt mijn eerste boek uit: een legende over het ontstaan van de naam van camping De Kleine Wolf, zowel in het Nederlands als in het dialect. De vertaling in het Duits is onderweg.

Ik draage het plat een warm harte toe. Woar ik kanne proat ik plat! Als vrijwilliger heb ik verschill’nde taak’n op natuurbegraafplaatse ‘Hoogengraven’. Ik binne lid van de Historische Vereniging’n van Avereest, Hard’nbarg en Gramsbarg’n. Door doe ik vri-jwilligerswark veur. Veural richt ik mi-j op het dialect. Ok heb ik mi-j bekend ‘emaakt bi-j de basisschoel’n umme veur te komm’n leeez’n uut het blad Wiesneus.

Wanneer en waarom heb je voor het laatst gelachen?

Dat is niet bij te houden!

Waar word je vrolijk van?

Vrolijk word ik van groei en bloei: op de eerste plaats van kinderen en vanzelf ook van alles in de natuur, dieren en planten.

Ik word verdrietig van…

Kansarme situaties van kinderen. Kinderen verdienen het kansen te krijgen op elk gebied. Kinderen in hun ontwikkeling tekort doen, onrecht aandoen is het ergste wat er is.

Wat is je favoriete muziek, boek of theatervoorstelling?

Mijn favoriete muziek is zeventiger jaren muziek zoals van de Eagles, Supertramp, Crosbu/Stills/Nash/Young en Tina Turner en Jimi Hendrix niet te vergeten.

Wat doe je het eerst als je thuiskomt?

Dan zet ik de radio aan, altijd op NPO1

Wie verdient een lintje en waarom?

De Boekhandelaar in deze moeilijke, bijna achter ons liggende coronatijd. Ab en Gea van Dijk in Dedemsvaart en Hendrie Heijink in Hardenberg. Beiden hebben een prachtige boekhandel, met uitstekend personeel. Altijd tijd voor een praatje. In de coronatijd was niks teveel zoals boeken thuis bezorgen. Verder worden er interessante boekpresentaties gehouden en schrijvers uitgenodigd. Want: gelezen moet er worden!

Bekijk het dossier voor andere Priet Proat.

Afbeelding
Afbeelding
Gospelpaasdienst Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Drie voertuigen botsen op Hardenbergerweg bij Bergentheim Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Zoek het ei, paasstaakslepen en Sail Kampen Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Veenmuseum open haart deuren Twenterand 9 uur geleden
Afbeelding
De Koppel bij Hardenberg Buiten Hardenberg 9 uur geleden