Afbeelding

Start eindmusicals van scholen in theater De Voorveghter

vr 18 juni 2021 Hardenberg

Op dinsdag 15 juni ging de reeks van eindmusicals van start in theater De Voorveghter. Eén van de eerste musicals werden opgevoerd door cbs de Elzenhof uit Hardenberg en cbs De Akker uit Gramsbergen.

Door de nog geldende maatregelen is het voor veel scholen vanwege ruimtegebrek niet mogelijk de musical voor achtstegroepers op de eigen locatie uit te voeren. Theater De Voorveghter zet daarom haar deuren opnieuw open voor de eindmusical van de basisscholen uit de gemeente Hardenberg.

In samenwerking met de gemeente Hardenberg wordt het toneel van de grote zaal de laatste vier weken van het schooljaar ter beschikking gesteld. Irene Hallink, leerkracht groep 8 cbs de Elzenhof. “Vorig jaar konden wij de musical ook op deze wijze uitvoeren dankzij De Voorveghter, geweldig. Wij hebben als school de musical in kleine groepen gekeken op de digiborden, nadat de kinderen ontvangen werden bij hun gala-première. De kinderen komen aan met limousines bij de school en gaan via de rode loper naar binnen”.

Andere voorbereiding

De leerlingen van cbs Akker uit Gramsbergen voerden elk jaar hun musical op bij zalencentrum ‘De Anerhof’, in Ane. Maar gaan dan nu net als vorig jaar naar de Voorveghter. “Wij fietsen dan de laatste weken voor de musical geregeld naar de Anerhof om op het toneel te oefenen. Het is nu erg spannend hoe groot het toneel is en hoe de coulissen eruitzien en hoe het geluid klinkt”, laat Elles Stap, leerkracht van groep 8 cbs De Akker weten.

Ook de leerlingen van groep 8 hebben vorig jaar de musical opgevoerd in de Voorveghter. “Natuurlijk is het erg jammer dat er dit jaar en vorig jaar geen live publiek bij kan zijn, maar dit is de beste oplossing. Ouders en kinderen hebben vorig jaar ‘s avonds met hun verrassingstas met lekkers de voorstelling thuis bekeken. Wat een groot voordeel is, is dat de kwaliteit van de opname erg goed is en de musical dus erg goed te volgen was. Dat is soms in de zaal lastig, als je achterin zit”, vertelt Elles

Spannend maar ook leuk

Talina en Esmae, leerlingen cbs De Akker vinden het spannend dat de musical wordt opgenomen. “Wat het leuk maakt is dat we ’s avonds een gezellige avond thuis maken en dat opa en oma komen kijken”. Karlijn vindt het minder spannend, omdat er geen publiek aanwezig is. Dit maakt het voor haar wat gemakkelijker om op te treden laat ze weten. Tijn: “Ik vind het wel veel leuker met publiek. Maar het lijkt mij wel heel gaaf om de musical in De Voorveghter op te voeren”. De leerlingen van cbs De Akker spelen de musical van de muzikantine: Mindv*kantie

Dit jaar hebben de leerlingen van cbs De Elzenhof de musical ‘Sabotage op het spoor’ van Spotlight musicals ingestudeerd. Vanaf de meivakantie hebben de leerlingen hun eigen rol ingestudeerd. “Dit hebben ze super gedaan. In de klas werd er al lezend geoefend en vertelt en nu spelen ze al een paar weken. Er is een dansgroep die elke vrijdagmiddag oefent. Ook hebben de kinderen met de klusgroep alle losse onderdelen van het decor gezaagd en geschilderd”, vertelt Irene. Toch is het door corona wel wat minder leuk, vooral voor de leerlingen van groep 7. “De leerlingen van groep 7 moeten voor het tweede jaar al de musical missen. Er mogen geen grote groepen in het theater en groep 8 is al een klas van 33 leerlingen. Normaal zingen de leerlingen van groep 7 ook mee in het koor. En dat is wel een nadeel. Het is juist fijn om alles samen te doen”.

Dit jaar weer

In een vorig bericht liet theaterdirecteur Jan Maarten Veurink al weten dat de eindmusicals vorig jaar een succes waren. “Helaas zonder publiek, maar door de cameraregistraties kon iedereen ’s avonds thuis genieten van de musical. Het waren fantastische dagen met gelukkige leerkrachten, blije collega’s in het theater, trotse families en vrienden van de kinderen en natuurlijk het allerbelangrijkste: een geweldige ervaring en afsluiting voor de achtstegroepers. En nu dit jaar weer”.

Red: De leerlingen zijn voorafgaand aan de musicals geïnterviewd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Baalderborg Motorrun voor de zevende keer Hardenberg 3 uur geleden
Houtdorp 2023. Annet Kamphuis
Weer van alles te doen in feestweek Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Natuurbeleefpad Sibculo is begonnen met inrichtingsfase Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Uitzwaaimoment Wethouder Breukelman levert hospice mooi cheque op Hardenberg 8 uur geleden
Ensemble HCM
Oranjeconcert Gramsbergen door ensemble HCM Nieuws Ingezonden 9 uur geleden