Afbeelding
De Toren

Lachgas: schadelijker dan je denkt!

wo 7 oktober 2020 Politie aan het woord

 

Lachgas is steeds meer in opkomst. En dat geldt ook voor de gemeente Hardenberg. Regelmatig komen we op plekken waar zichtbaar is dat er lachgas is gebruikt. Ballonnen en lachgaspatronen zijn de stille getuigen van het gebruik van lachgas. Als je lachgas inademt kom je in een korte roes en ben je even helemaal ‘weg’. Afgelopen zomer was ik tijdens een avonddienst op de bike in Hardenberg. Ik zag daar twee jeugdigen aan de Vecht zitten. Als jeugdagent besloot ik om een praatje te maken. Ik zag dat het tweetal in het bezit was van een tank met lachgas en ook lachgas aan het gebruiken was.

Ik ging met de jongeren in gesprek over het gebruik van lachgas en de gevolgen daarvan. Tijdens dit gesprek merkte ik dat de jongeren niet of nauwelijks inzien welke negatieve effecten lachgas met zich meebrengt. Het gebruik van lachgas lijkt onschuldig maar dat is het niet. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van lachgas kan zorgen voor ernstige hersen- en zenuwschade. Het kan zelfs blijvende schade, bijvoorbeeld verlamming of neurologische stoornissen, veroorzaken. Ook is verslaving een risico, hoe vaker je lachgas gebruikt hoe sneller je het weer wilt gebruiken. Het onbeheersbaar verlangen wordt dan steeds groter. Momenteel wordt er gekeken naar mogelijkheden om lachgas te verbieden binnen de gemeente Hardenberg. Landelijk zal lachgas worden opgenomen in de Opiumwet en hiermee zal recreatief gebruik niet langer toegestaan zijn.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijs ik u graag naar www.drugsinfo.nl/lachgas. Heeft u vragen specifiek gericht aan de politie? Wij beantwoorden u vragen graag. U kunt ons vinden op Instagram onder het account ‘jeugdagenten_hardenberg’.

Deze column is geschreven door Irene Bijker, Wijkteam Zuid

Afbeelding
Auto raakt te water aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere Vrijheidscolleges voor basisscholen uit Ommen Ommen 8 uur geleden
Afbeelding
'Doorgaande Lijnen' bij HardenbergArt Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Workshop 'fietsknooppunt app' Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 13 uur geleden