Afbeelding

Groot tekort voor restauratie van rijksmonumenten

vr 14 mei 2021 Hardenberg

Er dreigt een groot tekort te ontstaan in het budget voor restauratie van rijksmonumenten. Dat is de conclusie van het rapport Monitor onderhoud & restauratie niet-woonhuis rijksmonumenten inclusief de Toplijst grote restauratieopgaven. Eind 2020 is de landelijke restauratieopgave begroot op ruim 850 miljoen euro.

Provincies hebben een taak om niet-woonhuis rijksmonumenten te restaureren. Het restaureren van deze monumenten is duur. De werkzaamheden zijn vaak complex en vereisen speciaal vakmanschap. Vorige kabinetsperiode is er eenmalig 323 miljoen euro vrijgemaakt voor erfgoed, waarvan een belangrijk deel voor rijksmonumenten met een grote restauratieopgave. Dat betekent dat komende kabinetsperiode dit geld niet meer beschikbaar is.

De restauratie van rijksmonumenten is een doorlopende opgave. Wanneer één monument verbetert, verslechtert de situatie van een ander monument. Het rapport wijst uit dat we nu op de goede weg zitten en het aantal monumenten in goede staat voorzichtig toeneemt. Helaas verkeert er ook een groep iconische monumenten in slechte staat. Iconische monumenten zijn van grote waarde voor onze cultuurgeschiedenis. Veel mensen voelen zich betrokken bij deze iconen. De kosten van deze projecten zijn zo hoog dat het huidige subsidiebeleid onvoldoende is. Voorbeelden hiervan zijn het Artis aquarium en daarnaast vele kerken, kloosters, fabrieken en verdedigingswerken. Voor deze iconen is meer geld nodig. De meest conservatieve schatting is 275 miljoen euro extra. Dit bedrag wordt nog hoger wanneer interieur, verduurzaming en publieke ruimtes ook worden meegerekend.

Meer dan verzameling stenen

“Erfgoed is leefgoed. Het is meer dan alleen een verzameling stenen met historische waarde. Het brengt mensen samen en zorgt al generaties lang voor verbinding in onze dorpen en steden. Daar moeten en willen we zuinig mee omgaan. Daarom roepen wij het nieuwe kabinet op om ook de komende kabinetsperiode te investeren in erfgoed. Zodat ook toekomstige generaties dit kunnen erven en beleven”, aldus gedeputeerde Roy de Witte.

Kerkenvisie

In Overijssel heeft de leegloop van kerken vooral op het platteland in de kleine kernen grote impact. Dat is een uitdaging die de provincie Overijssel koppelt aan leefbaarheid en maatschappelijk welzijn. Inwoners vinden het belangrijk dat hun kerk geopend blijft en dat ze elkaar kunnen blijven ontmoeten. “Een kerk is meer dan een gebouw. Het is een ontmoetingsplaats. Een plek met sociale en maatschappelijke waarde. Hieruit blijkt dat erfgoed écht leefgoed is. Dit belang komt juist in deze tijd nadrukkelijk naar voren. Daarom ben ik blij dat de meeste Overijsselse gemeenten bij het Rijk een bijdrage hebben aangevraagd voor het ontwikkelen van een kerkenvisie. Ik hoop en verwacht dat hierdoor nieuwe verbindingen ontstaan die bijdragen aan een gezamenlijke blik op de toekomst van deze gebouwen”, aldus De Witte.

Afbeelding
Majorettes in actie Twenterand 1 uur geleden
Afbeelding
Coördinator bezoekwerk gezocht Twenterand 1 uur geleden
Afbeelding
Herinrichting gemeentehuis Hardenberg: naar een efficiëntere en flexibelere werkomgeving Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Familiefestival in Slagharen op Koningsdag Hardenberg Ingezonden 2 uur geleden
Afbeelding
Jennie Meijer met Pensioen Hardenberg Ingezonden 3 uur geleden