Tips tegen eenzaamheid (1)

di 12 maart 2024

Eenzaamheid komt steeds vaker voor in onze maatschappij. Ouderen zijn eenzaam, tieners zijn eenzaam, stadsbewoners zijn eenzaam, plattelandsbewoners zijn eenzaam. Het lijkt wel of de wereld wordt geteisterd door een epidemie van eenzaamheid.

En een epidemie vraagt om grootschalige oplossingen. Experts in volksgezondheid houden zich dan ook vaak bezig met onderzoeken en remedies op bevolkingsniveau. Maar in de tussentijd zijn er ook kleinere stappen die je zelf kunt zetten om het knagende gevoel van eenzaamheid van je af te laten glijden. 


Elk van de volgende tips komt van een therapeut die je een concreet handvat wil geven om je minder eenzaam te voelen in je dagelijks leven.


Tip 1: Oefen met small talk 

De kassière in de supermarkt, de buurman bij de brievenbus; het zijn de perfecte proefkonijnen voor jouw vaardigheid met dagelijkse praatjes. Probeer eens een kort praatje aan te knopen over het weer (inkopper) of over een luchtig nieuwtje en stel je dan vriendelijk en open op. 


Juist als je het gevoel hebt dat dit niet bij je past is het een goede oefening. Hoe meer je oefent, hoe natuurlijker het aanknopen van een gesprek zal voelen. Op den duur wordt dat gemakkelijker. Bovendien leg je de lat lager om iemand aan te spreken met wie je weleens goede vrienden zou kunnen of willen worden.


Tip 2: Leer je eigen gezelschap waarderen 

Ga eens bij jezelf te rade: hoe comfortabel voel jij je wanneer je alleen bent? Veel mensen zoeken gezelschap om niet met zichzelf opgescheept te hoeven zitten. Zij voelen zich niet op hun gemak wanneer zij alleen zijn. Het vreemde is juist dat je je dan alleen nog maar eenzamer zult voelen. 


Leer daarom je eigen gezelschap te waarderen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door boeken te gaan lezen of naar de film te gaan. Of misschien is mediteren wel iets voor jou. 


En je kunt je verdiepen in onderwerpen die jou aan het denken zetten of je kunt je bewust worden van waarvoor je dankbaar bent. Door je te focussen op dat wat je hebt in plaats van wat je niet hebt, zal je jezelf en je eigen gezelschap meer gaan waarderen. 


Voor informatie en vragen:
Mail naar info@eenzaamheidhardenberg.nl