Zorgen om sluiting school

di 12 maart 2024

Vervolg van voorpagina


Het onderzoeksrapport

Het onderzoeksrapport waarop de beslissing van het SCOT is gebaseerd, schetst meerdere scenario’s en plaatst de meeste plussen bij scenario 3: het samengaan van de beide Fonteinen in één gebouw. Hierin zijn, aldus de onderzoekers, de meeste voordelen te vinden voor de kwaliteit van het onderwijs en de leerlingenbegeleiding, voor de professionele ontwikkeling van het team, voor een optimaal gebruik van gebouwen en voor de sociale cohesie. Dat de ouders daar anders over denken mag duidelijk zijn. Daarom hebben ze opnieuw hun ongerustheid geuit bij het overkoepelende orgaan. 


Reactie van SCOT

Op 1 maart reageerde het SCOT met een brief in het communicatie-portaal van de school. Er is begrip bij het SCOT voor de emoties die het samenvoegen van beide scholen met zich meebrengt. De beslissing om de locatie aan de Hoofdweg te sluiten, zo staat in de brief, is genomen op basis van het feit dat de gemeente Twenterand in haar Huisvestingsplan heeft opgenomen dat de Fontein aan de Hoofdweg over 5 tot 10 jaar moet worden gerenoveerd. “Maar in het onderzoeksrapport staat dat de Hoofdweg pas in de periode 2035-2039 moet worden opgeknapt”, zo reageert Heleen Blokzijl namens de ouders. Ook de prognose van het SCOT dat het leerlingenaantal de komende jaren zal teruglopen en dat daarom samenvoeging van de beide Fonteinen onvermijdelijk is, weerspreekt ze. “Beide scholen zitten ver boven het gemiddelde aantal leerlingen en bovendien komt er meer nieuwbouw in Westerhaar”. 

In de reactie van het SCOT wordt een tijdpad van anderhalf tot twee jaar aangegeven waarin het proces om tot samenvoeging te komen zou moeten plaatsvinden. Zo moet de gemeente akkoord geven voor het verbouwen van de school aan de Oranjestraat. Deze school is in de huidige vorm te klein voor de samenvoeging van de beide Fonteinen. “Daarmee slaan ze de periode van anderhalf tot twee jaar over die in het rapport wordt genoemd om nader tot elkaar te komen". Heleen Blokzijl is daarover zeer verbaasd. “Volgens het rapport zouden de komende twee jaar moeten worden gebruikt om met elkaar samen te werken en één visie te ontwikkelen. Deze fase slaat het SCOT helemaal over”. 

Kortom, de partijen staan lijnrecht tegenover elkaar.

De ouders steken daarbij hun ongenoegen niet onder stoelen en banken en zoeken daarbij de publiciteit. De spandoeken bij de school spreken boekdelen.