Judoka's Quinn en Sem van BSV Anbergen hopen ooit mee te mogen doen aan de Olympische Spelen.
Judoka's Quinn en Sem van BSV Anbergen hopen ooit mee te mogen doen aan de Olympische Spelen.

Judokampioenen blijven scoren

wo 6 maart 2024

Discipline, goede manieren, punctualiteit, kracht uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen, taaiheid en zelfvertrouwen. Dat zijn karaktereigenschappen die in het bijzonder ontwikkeld worden door Judo. Dat vinden ook de 14-jarige Sem van Dijk uit Slagharen en zijn evenoude clubmaatje Quinn van der Kamp uit Schuinesloot. 

Beiden zijn lid en Noordelijk kampioen van BSV Anbergen en deden afgelopen februari mee aan het Nederlands Kampioenschap Judo in Den Haag waar ze allebei de derde prijs behaalden. Sem in de klasse -46 kg en Quinn in de damesklasse -44 kg. Het tweetal geeft toe dat ze eigenlijk voor het allerhoogste podium gingen, maar zijn tegelijk blij met hun bronzen medaille. Een prestatie die er zijn mag, vindt ook de leiding van BSV Anbergen met gepaste trots. 


Over de grens

Inmiddels hebben Sem en Quinn ook meegedaan aan het internationale judotoernooi op 3 maart in Ingelmunster in België. Quinn werd daarbij eerste in de categorie -48 kg. De Schuineslootse mocht in die klasse meedoen omdat ze de enige deelneemster was in haar eigen categorie -44 kg. "Mijn potjes gingen best wel heel goed. Ik deed ook een worp, die ik normaal nooit doe," glundert Quinn, die voor het eerst aan een buitenlands toernooi meedeed. "Het was superleuk," lacht ze. Quinn gaat zich nu aan het voorbereiden op een toernooi in Duitsland, dat op 23 maart wordt gehouden. Sem presteerde ook heel erg goed in België. Hij werd daar derde in de categorie -46 kg. 


Op naar Olympische Spelen

Zowel Sem als Quinn zijn superblij met hun prestaties op het NK en het toernooi in België, maar hopen in de toekomst op meer. Deelname aan de Olympische Spelen is de ultieme droom van beiden, die echter niet te hard van stapel willen lopen en hun ambitie vooralsnog willen richten op een nationale titel. "Dat zou wel gaaf zijn," lacht Quinn, die al acht jaar op Judo zit. "Omdat het een individuele sport is en je niet afhankelijk bent van anderen," aldus de goedlachse tiener, die toegeeft dat ze altijd graag zelf de touwtjes in handen heeft.  


Studeren

Sem judoot al sinds zijn zesde en ziet de Nederlandse judoka Noël van 't End in dat verband als groot voorbeeld. "Noël doet onder andere mooie achterwaartse worpen, waar ik ook goed in ben," aldus de Slagharenaar, die in zijn tweede jaar zit van de topsportschool CSE in Zwolle. Net als Quinn, die VWO studeert aan het Vechtdal College in Hardenberg, koestert hij alle gewonnen medailles als ware trofeeën op zijn eigen (slaap)kamer.  







.

Afbeelding