Daar gaan we weer….

di 12 maart 2024

Vaak zijn onze columns op deze plek tamelijk serieus van aard. De één weet dat te waarderen, een ander denkt misschien “daar gaan we weer”…. Daar zit niet per se een gedachte achter; meestal kiezen we een onderwerp dat actueel is of iets dat recent in de lokale politieke arena heeft gespeeld.

Deze keer zouden we het over Internationale Vrouwendag kunnen hebben; die is elk jaar op 8 maart, dus afgelopen vrijdag was het weer zover. De één weet dat te waarderen, een ander denkt misschien “daar gaan we weer”…. Door een aantal vrouwen vanuit de gemeenteraad en de ambtelijke organisatie wordt sinds 2020 iets georganiseerd om aandacht te besteden aan hoe het gesteld is met de positie van vrouwen. Dit jaar was er een mini-symposium met als titel “jouw kansen, jouw identiteit, jouw toekomst”. Een belangrijk onderwerp – overigens niet alleen voor vrouwen – want vrouwen hebben het op veel plekken nog steeds lastiger dan mannen als het gaat om optimaal hun kansen te grijpen en te benutten. Niet omdat ze niet capabel zijn, maar omdat ze toevallig geen man zijn.

Of we zouden het kunnen hebben over de zich voortslepende kabinetsformatie, die natuurlijk ook al in heel veel andere media uitgebreid aan de orde komt. De één weet dat te waarderen, een ander denkt misschien “daar gaan we weer”…. Sinds de dag na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023, kijken we dagelijks naar wat er gaande is, wie met wie praat, wie met niemand praat, wie zijn emoties onder controle heeft en wie niet. De speculaties over of het gaat lukken met de vier partijen die al een aantal maanden met elkaar of apart aan tafel zitten, zijn niet van de lucht. Je zult maar verkenner of informateur zijn.

Dan gaswinning, ook zo’n onderwerp. De één weet dat te waarderen, een ander denkt misschien “daar gaan we weer”…. De NAM wil in de gemeente Hardenberg een aantal jaren langer naar gas blijven boren dan aanvankelijk de bedoeling was. Groningse toestanden worden hier niet verwacht (de omvang van de gaswinning hier is niet te vergelijken met die in de provincie Groningen) maar toch zijn mensen ongerust en dat is te begrijpen. Helaas kan de gemeenteraad alleen zienswijzen indienen, wat ook zeker zal gebeuren, waarbij het afwachten is wat de minister daarmee gaat doen.

Toch nog even over die vrouwen: bij de ChristenUnie is de voorzitter van het landelijk bestuur een vrouw, de partij-aanvoerder in de Tweede Kamer is een vrouw, de fractievoorzitter in de Eerste Kamer is een vrouw en de lijsttrekker voor de Europese verkiezingen (noteren: 6 juni 2024) is ook een vrouw. Wat dat betreft hoort u mij niet klagen….

Simone Hof

fractievoorzitter ChristenUnie Hardenberg