Afbeelding
Gert Stegeman

Start bouw Burggraven

do 7 maart 2024 Ommen

Op feestelijke wijze is woensdagmiddag de officiële start gevierd van het nieuwbouwproject Burggraven in Ommen. De toekomstige bewoners/kopers mochten hun (woon)wensen opschrijven op een groot vel papier met foto’s uit het verleden betrekking hebbend op de locatie op de hoek Brugstraat/Vechtkade en Burggraven.

Daarna werd deze ‘tijdscapsule’ ingegraven in de bodem van het wooncomplex onder toezicht van de toekomstige bewoners. De eer viel te beurt aan wethouder Leo Bongers, Ter Steeg Bouw Vastgoed-directeur Peter Vollenbroek en toekomstig bewoner Jannie Sissing.

Op de oude Hema-locatie worden 15 appartementen en 7 stadswoningen gebouwd door Ter Steege Bouw Vastgoed. Het oude Hema-pand met erboven een snookercentrum is eind 2023 afgebroken. Dat geldt ook voor het oude Groene Kruisgebouw aan de Julianastraat die voor de nieuwbouw plaats moest maken.

Impuls

Tijdens de bijeenkomst in een tent op de locatie zei wethouder Leo Bongers blij te zijn met de nieuwe invulling, niet alleen als nieuwe impuls voor Ommen maar brengt ook de nodige doorstroming tot stand in een tijd waar dat heel hard nodig is”, doelend op de huidige woningbehoefte. Ook complimenteerde hij de bouwer voor de architectonische vormgeving van het te bouwen wooncomplex. Het doet eer aan deze historische locatie welke gaat gelden als nieuwe stadsentree van Ommen op de hoek Burggraven/Vechtkade en Brugstraat.

Harry Woertink, ging namens historisch Ommen in op de locatie, waar ooit Ommen een haventje had. “Eigenlijk zou door het gemeentebestuur aan jullie een sleutel van de stadspoort moeten worden uitgereikt” aldus Woertink, wijzend naar de middeleeuwen, toen de stad Ommen ommuurd was en voorzien van stadspoorten. “Jullie woning valt net buiten de stadsmuur en de Bruggepoort. Maar ’s avonds om negen uur luidt ‘s avonds nog steeds de stadsklok om jullie te waarschuwen dat je niet voor een dichte poort komt ter staan”.

Friesendorp

Harry Woertink zei hij jammer te vinden dat in de loop van de jaren veel historische panden in Ommen zijn gesloopt. Dat gold ook voor het zogeheten Friesendorphuis in de Brugstraat. Het in 1969 afgebroken pand was zo bijzonder door de eeuwen oude uit Bentheimerzandsteen gemaakte familiewapen van Friesendorp-Walraven. “Maar er is gelukkig goed nieuws: het oude alliantie wapen is bewaard gebleven en zal straks een van de gevels sieren. “Geweldig initiatief natuurlijk want deze historie mag niet verloren gaan”, aldus Woertink.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding