Afbeelding

Ommen investeert in taalontwikkeling

di 5 maart 2024 Hardenberg

Het college van B en W van de gemeente Ommen stelt aan de Gemeenteraad voor om de ‘Bibliotheek op school’ van vijf basisscholen in de gemeente Ommen uit te breiden naar veertien basisscholen.

‘De Bibliotheek op school’ is ene leesbevorderingsprogramma, waarin gemeenten, bibliotheken en scholen samenwerken aan de taalontwikkeling, het leesplezier en de digitale geletterdheid van kinderen en jongeren op school en thuis. De kinderen en jongeren worden gestimuleerd om meer te lezen. Het programma sluit direct aan bij het programma ‘Boekstart’ van de bibliotheek voor kinderen van 0-4 jaar.

Scholen in Ommen hebben aangegeven dat de taalontwikkeling van de jeugd achteruitgaat, met problemen zoals spelling, begrijpend lezen en leesbeleving. Deze achterstanden worden vaak doorgegeven van generatie op generatie, vooral in gezinnen waar ouders zelf laaggeletterd zijn. Op de vraag is deze achterstand meer dan in andere plaatsen antwoord wethouder van den Nieuwboer het volgende: “Ommen is qua taal achterstand gemiddeld in Nederland. Maar we moeten wel goed opletten. Door de ‘Bibliotheek op school’ bereiken wij nu alle kernen. We brengen de bibliotheek richting school”.

Het college vindt daarom het erg belangrijk de school de ondersteuning te geven bij taalontwikkeling. “Ouders en scholen zijn enthousiast. Door de bibliotheek op school uit te breiden, wordt de leesvaardigheid sterk verbeterd. Ouders en kinderen komen in aanraking met de boeken. Het contact met de ouders wordt hierdoor versterkt, en taal achterstanden worden eerder gesignaleerd”, laat wethouder van den Nieuwboer weten.  

Vijf scholen hebben deelgenomen aan de ‘lightversie’ van het programma en gemeente Ommen gaat nu uitbreiden met een volledige programma voor 14 scholen in Ommen.

Om dit te realiseren, verstrekt het Rijk een incidentele bijdrage van 99.000 euro uit de SPUK-regeling voor het opstarten van het programma in Ommen. De kosten voor de gemeente Ommen bedragen 161.000 euro in 2024 en 90.000 euro vanaf 2025. Scholen dragen 24.500 euro bij op basis van 13,15 euro per leerling, terwijl de bibliotheek 11.000 euro bijdraagt.