Afbeelding

Gemeente Hardenberg anticipeert op toenemende vraag naar reisdocumenten

vr 1 maart 2024 Hardenberg

Ga je dit jaar naar het buitenland op vakantie? Zorg ervoor dat je op tijd controleert hoelang je paspoort nog geldig is, want de wachttijd voor een nieuw reisdocument kan dit jaar langer zijn dan gebruikelijk.

Volgens een brief van de gemeente Hardenberg aan de gemeenteraad wordt er vanaf maart 2024 een stijging verwacht in het aantal aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten. Sinds maart 2014 zijn paspoorten en identiteitskaarten tien jaar geldig, in plaats van de eerdere termijn van vijf jaar. Dit betekent dat er de afgelopen jaren relatief weinig nieuwe reisdocumenten zijn uitgegeven, omdat er minder documenten verliepen. Vanaf 2024 zullen de eerste documenten met een geldigheid van tien jaar verlopen.

Om aan de grotere vraag naar reisdocumenten te kunnen voldoen, heeft de gemeente Hardenberg verschillende maatregelen genomen. Het aanvraagproces is verder gedigitaliseerd, waardoor een groot deel van de aanvraagprocedure voor een reisdocument vanuit huis kan worden gedaan. Het is al mogelijk om rijbewijzen digitaal aan te vragen, waardoor deze aanvragen niet meer aan de balie plaatsvinden. Daarnaast zijn de afspraakagenda’s voor het maken van afspraken verder vooruit geopend, waarbij inwoners tot twee maanden van tevoren een afspraak kunnen plannen.

De bezorging van het reisdocument is kosteloos voor inwoners, en brieven worden eerder verzonden naar inwoners wiens documenten dreigen te verlopen. De gemeente heeft ook drie extra voltijdsbanen ingezet om de toenemende vraag aan te kunnen. Bovendien is kritisch gekeken naar de verdeling van werkzaamheden binnen het team, waarbij in sommige functies de taak van het verwerken van aanvragen voor reisdocumenten is toegevoegd. Bij grote vraag kunnen extra balies worden geopend, naast de gebruikelijke twee of drie balies.