Afbeelding

Nog een week uiterst onbestendig

ma 31 juli 2023

Juli is voorbij en na de voortreffelijke junimaand die bijna alle records qua warmte en zon op z’n naam schreef, is de afgelopen maand zeer teleurstellend geweest voor onder andere vakantiegangers.
Weliswaar geen hagelstormen met een regen van ijzige tennisballen zoals in Noord-Italië, maar voor menig campingganger was het soms even afzien met de zoveelste regenperiode. Half juli zag het er naar uit dat we wel eens een zeer natte maand zouden gaan krijgen en dat is ook gebeurd in een deel van het land. In het Torengebied viel een slordige 80-100 millimeter water maar elders en met name in het noordoosten en zuidoosten van het land werd tot 150-160 millimeter opgetekend soms. Regionaal zware buien brachten zeer veel water in korte tijd, maar ook de meer aaneengesloten regengebieden zorgden voor het nodige water.

De doorstroomde zuidwestcirculatie gaat onverdroten voort en geeft een sterke afwisseling van buien, regengebieden en ook zeker een aantal droge en vrij zonnige dagdelen. Eigenlijk vallen er iedere dag wel buien of dient een wat massievere regenperiode zich aan in het noordoosten van Overijssel.

De zuidwester waait maar door en in de buurt van een storing kan deze even vrij krachtig zijn.
De temperaturen zijn vanzelfsprekend niet hoog tijdens de veelal bewolkte perioden. Koud zal het geenszins aanvoelen buitenshuis vanwege het opgewarmde water om ons heen. Gedurende de meeste nachten zal het niet verder afkoelen dan 15 graden.

Toch wordt het beter! Vanaf 8 augustus lijkt zich meer hoge druk te gaan openbaren richting Engeland en onze omgeving. De buien verdwijnen dan en het aandeel zon neemt flink toe. Dat geldt ook voor de middagtemperatuur die weer uit kan gaan komen op 20-25 graden. Rond het weekend van 12-13 augustus zou het zelfs hoogzomers kunnen worden. Dan zou de 30 graden wel eens in zicht kunnen komen.

Een lange stabiele zomerse fase wordt het waarschijnlijk niet, maar de belangrijke (zeer gewenste!) weersverbetering komt hoe dan ook rond die tijd. Het zeer wisselvallige zomerweer komt niet meer terug. 


Marc Putto

www.weerprimeur.nl