Weg met mij

di 1 augustus 2023

Het zit erop. Ik weet niet precies sinds wanneer ons vijftal deze rubriek vult, maar ik mocht er vanaf het begin bij zijn. 


Ik ben predikant, maar heb getracht niet te veel te preken, hoe dierbaar het vertrouwen dat we niet alleen zijn op deze derde rots van de zon me ook is. Zoals Voltaire, zij het op bezorgde toon, maar toch, terecht opmerkte: "als God niet bestond, zou Hij moeten worden uitgevonden". Ik geloof en ervaar dat wij mensen in staat zijn tot veel goeds en dat beperkt zich niet tot christenen. Goddank niet. En ja, er zijn ook hele nare christenen (neem mij nou) en hele nare… ach, vul zelf maar in. Wij mensen hebben op allerlei manieren serieus geprobeerd een Brave New World te creëren: van socialist tot communist, van humanist tot boeddhist, van christen tot hindoe. Het lukt nooit.


We zijn helaas - en da´s toch zonde - ook tot inktzwarte ellende in staat, van Auschwitz tot Twitter. In onze 'onttoverde', want van God en het wonder 'bevrijde' samenleving zien we de samenhang voor onze ogen teloor gaan. Onze maatschappij lijkt terminaal, een lichaam dat uiteenvalt in individuele cellen. De asociale media hebben communicatie voor een groot deel veranderd in een open riool.


Maar genoeg gepeinsd, er valt ook genoeg te lachen. En al zag Godfried Bomans het dan wat somber met zijn 'humor is overwonnen droefheid', lachen is, zo geen medicijn, dan toch gezond. Ik heb mijn hoekje van ‘even sToren’ met plezier ingevuld. Dank voor de positieve reacties die ik mocht ontvangen. Heerlijk waren ook de reacties van lezers die een column verwarren met een hoofdredactioneel commentaar of sociopsychologische analyse. Als ik weer eens volkomen onzin te berde had gebracht, met geen ander doel dan het oproepen van een glimlach, kreeg ik soms reacties van lezers die ontploften. Heerlijk was dat. 


"Ik wist niet dat ik het in me had”, verzuchtte ik dan dankbaar met heer Bommel. Nee, zo doe ik die nobele beer geen recht: ik ben geen heer van stand. Ik mag graag plagen. Voor hen die mij niet pruimen: goed nieuws: ik stop er mee. Weg met mij. U bent van me af. Of u ook van de dominee af bent…? Hoe dan ook, het ga u goed.