Afbeelding

‘Bridge over troubled water’

di 11 juli 2023 Hardenberg

In deze rubriek is Albert Waterink, vrijwilliger bij Evenmens VPTZ aan het woord.

De uitvoering van Simon and Garfunkel van ‘Bridge over troubled water’ kent bijna iedereen, maar de live-uitvoering van Eva Cassidy bijna niemand. Het is een ‘bluesy’ opname, met een beetje ruwheid. Eva is helaas op 33-jarige leeftijd al overleden. Muziek is voor mij een belangrijke schakel in mijn leven. Veel muzieknummers roepen bij mij herinneringen op. Het is een belangrijke uitlaatklep.

Ook in mijn werk als vrijwilliger palliatieve terminale thuiszorg (VPTZ) is muziek een mooie verbinder. Want vrijwilliger zijn in de terminale zorg heeft mijn horizon enorm verbreed en het leven verrijkt. Als vrijwilliger bij Evenmens waken we in de nacht bij mensen thuis. Wij doen dit van 11 uur ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends. Je komt dus thuis, bij voor jou, onbekende mensen. Maar dit maakt ons vrijwilligerswerk juist zo bijzonder. We mogen mantelzorgers ondersteunen in een heel bijzondere periode van hun leven: een geliefde van hen gaat sterven. En om daarin een nacht te helpen ondersteunen, geeft juist heel veel rust voor de familie. De wacht overnemen en overdragen vind ik heel bijzonder. Ook de gesprekken maken ons nachtwerk bijzonder waardevol.

En dan het waken…
Dit kan heel wisselend zijn. Van een rustige nacht waken, waarin ik achterstallig leeswerk kan doen, tot nachten met lichte hand- en spandiensten. Soms zijn er nachten waarin ik kleine gesprekken aan het voeren ben, gesprekken die ergens over gaan. Meestal over het leven en belangrijke momenten in het leven. Wat ook zo’n bijzondere ervaring is, is dat je de stilte van de nacht op een andere manier ervaart. Een stad, dorp, straat, platteland, helemaal in rust.
Een bijzonder weldaad wanneer je zelf live bent.

Bij Evenmens VPTZ zijn we op zoek naar vrijwilligers die de nachten willen helpen invullen. Op deze manier kunnen we dus een brug vormen in een samenleving, waar mensen graag in hun eigen omgeving willen sterven.

Vrijwilliger VPTZ - Albert Waterink

Wil je informatie over vrijwilligerswerk bij Evenmens VPTZ, neem dan contact op via: 0548 638 839
of email:
info@evenmens.nl

Kijk voor meer informatie op https://evenmens.nl/dienst/hulp-in-de-laatste-levensfase/

Deze rubriek wordt mogelijk gemaakt door Saxenburgh Medisch Centrum, Baalderborg Groep, RIBW Overijssel en Evenmens zorg voor elkaar. Volgende week  RIBW Overijssel.