Afbeelding

Droog en zonnig in aanloop naar Pinksteren

ma 22 mei 2023

We beleven een zonder meer prima meimaand met ronduit fraaie middagtemperaturen. De zon schijnt tamelijk veel en het blijft nagenoeg droog in deze derde decade van de maand.


Met temperaturen van bijna 25 graden en de warmste dag van 2023 tot nu toe, was het ook voorbije maandag weer goed toeven in de levende natuur. De bladeren zitten dik aan de bomen en zo veel groen loof al geeft zowat een junisfeer buiten. Er is een inhaalrace opgetreden wat betreft het ontluiken van de bomen en struiken, terwijl we op een achterstand stonden door het koele en natte weer.


Komende dagen bepaalt een ovaal hogedrukgebied dat zich via Nederland richting Ierland uitstrekt ons weerbeeld. De wind zit voornamelijk in de noordoosthoek en hiermee wordt niet de allerwarmste lucht aangevoerd. Toch komt de middagtemperatuur meestal rond de 20 graden uit.

Er is veel ruimte voor de steeds krachtiger wordende meizon en blijft het droog in het Torengebied. De nachten zijn aangenaam koel met een graad of 5-7 in het open veld aan de buitenkant van de stad. In de meest bebouwde gebieden wordt het iets onder de 10 graden.


Aanvankelijk zag het er naar uit dat het Pinksterweekend voortreffelijk zou gaan worden met middagwaarden van 25-28 graden. De kans op instroom van noordwestelijke lucht en zelfs enkele buien lijkt nu echter vrij groot te worden. Het Amerikaanse weermodel zinspeelde hier maandagochtend al op terwijl er bij de Europese variant nog geen vuiltje aan de lucht was. Een garantie voor droog en zonnig pinksterweer is daardoor niet te geven. We zullen helaas rekening moeten houden met enkele buien en minder zon dan dat er tot het weekend komt. Wellicht kan het meevallen als een depressie bij Denemarken wat minder uitzakt richting het Noordzeegebied, maar hoogzomerse temperaturen lijken er niet bij te zijn.


Begin juni herstelt het hogedrukgebied zich weer netjes met dito prima zomerweer en dit gaat ook de trend worden voor de komende weken. 


Langetermijnvisies mikken nog steeds op een overwegend goed zomerbeeld voor de junimaand met een gemiddeld hoge luchtdruk.