Kracht van dichtbij

vr 19 mei 2023

Gekozen raadsleden zijn, naast volksvertegenwoordigers, zelf ook gewoon inwoners van (in ons geval) de gemeente Hardenberg. Bijzonder is dat als wij de raadszaal binnenstappen, er ineens een soort afstand lijkt te ontstaan tussen u als onze collega-inwoners en onszelf. En dat terwijl die afstand er feitelijk niet is. Misschien heeft dat te maken met hoe we in de raadszaal met elkaar omgaan: volgens een vastgelegde vergaderorde en een beetje formeel want we spreken elkaar aan met "u", "mevrouw" en "meneer". Dat dient een doel, want een vergadering zonder orde wordt er niet duidelijker of besluitvaardiger op. En met de formele manier van aanspreken laten we zien dat we elkaar met respect behandelen.


Maar toch wringt het een beetje. Daarom proberen wij altijd zo goed mogelijk aan te haken bij wat er in onze gemeente gebeurt. En zo kwam het dat er vanuit onze ChristenUnie fractie op 26 april een afvaardiging aanwezig was bij de jaarlijkse lintjesregen in theater De Voorveghter. Zij werden getroffen door de inzet van de tien mensen die daar gedecoreerd werden. Drie voorbeelden, waarmee wij de andere zeven zeker niet tekort willen doen, maar column-ruimte is beperkt: de oudste gedecoreerde begeleidde, naast zijn vrijwilligerswerk voor de NCB, ook nog een statushoudersgezin als taalcoach. Er was een mevrouw die kousen breide voor gevangenen in Rusland naast haar vrijwilligerswerk voor een groep verstandelijk beperkte mensen. Een mooi voorbeeld van noaberschap kwam voorbij in de persoon van een dame die jarenlang een buurtgezin ondersteunde met twee kinderen met een beperking en zich daarnaast inzette voor het opzetten van een groep Kerk en Minima.


Nog steeds een beetje onder de indruk van de verhalen van deze tien mensen, gaan wij hoopvol de zomer in. Ondanks alles, hier en elders, wat helaas nog niet goed gaat en onze worsteling om tot bevredigende oplossingen te komen. Op 26 april konden we horen en zien wat 'de kracht van gewoon doen' nog steeds is in de gemeente Hardenberg, heel concreet en heel dichtbij. En we kunnen allemaal iets doen, ieder op haar of zijn eigen plek: als we onze kinderen opvoeden, als we in het onderwijs werken, als we mantelzorger zijn, als we een leidinggevende positie bekleden, als we naar de stembus gaan, als we gekozen worden. Kortom, als we actief betrokken zijn bij de samenleving. Laten we elkaar vasthouden en respecteren. Omzien naar elkaar en samen recht doen. Elkaar ruimte gunnen en geven. De ChristenUnie Hardenberg wenst u een fijne zomer, met veel waardevolle ontmoetingen.


Gineke Peltjes en Simone Hof

ChristenUnie Hardenberg