Brouwer Gerben Schipper en Albert Sloot, voorzitter van de Stichting Klooster Sibculo, presenteren Galilea Maior Kloosterbier.
Brouwer Gerben Schipper en Albert Sloot, voorzitter van de Stichting Klooster Sibculo, presenteren Galilea Maior Kloosterbier. Eigen foto

Sibculo’s Klooster heeft ‘eigen’ bier

di 23 mei 2023 Twenterand

Galilea Maior – Kloosterbier; dat is de naam van een nieuw speciaalbier, gebrouwen ter ere van het voormalige Cisterciënzerklooster Groot Galilea in Sibculo. Bierbrouwerij Scheepsrecht uit Westerhaar en de Stichting Klooster Sibculo presenteerden het nieuwe biertje afgelopen woensdag in Museum Zichtbaar Verleden in Sibculo.

Galilea Maior is de nieuwste aanwinst in de lijn van tot nu toe vier bieren die Scheepsrecht brouwt. Alle bieren zijn ontwikkeld en gebrouwen door Gerben Schipper, docent van beroep en brouwer uit liefhebberij. Hij brouwt zijn bier in de keuken van de Johanneshoeve, het familiebedrijf waar hij is opgegroeid en waaraan hij nu met de Scheepsrecht brouwerij een bijdrage levert. “Ik ben begonnen in 2018, heel bescheiden met een batch van 10 liter. Dat groeide voorzichtig uit via 50 liter tot de huidige omvang van eens in de acht weken een batch van 150 liter. Veel groter zal het ook niet worden, het moet een hobby blijven”.

Lokale geschiedenis

Scheepsrecht eerste bier was ’n Boosman Farmhouse Ale, genoemd naar Johannes Schipper, de naamgever van de Johanneshoeve. De buurt kende hem als Jans van ’n Boosman, een naam die hij dankte aan het gegeven dat voorzaten van de familie in het verleden huisden op Erve ’n Boosman in Vriezenveen. De naam geeft blijk van Gerbens interesse in geschiedenis, zowel die van het brouwen als die van deze streek.

Een bier ter ere van het Sibculose klooster kon eigenlijk ook niet uitblijven, mede omdat er een link is tussen het klooster en de familie Schipper. Het klooster bezat en verpachtte in de 15e eeuw vele boerderijen in de wijde omgeving, en één daarvan was ’n Boosman. In de bloeitijd van het klooster was de heer Ten Cate bewoner van het Boosmanserf. Deze Ten Cate was die verre voorzaat van de familie Schipper van de Johanneshoeve, waar Schipper nu zijn bieren brouwt.

Kloosterdubbel

Galilea Maior is geen ‘normale’ pils maar een dubbel bier. Een bewuste keuze van Schipper die verband houdt met de geschiedenis van de kloosterbieren. “In kloosters werd aanvankelijk alleen enkel bier gebrouwen. Dat was refterbier, bestemd voor eigen gebruik door de monniken. Later, zo rond 1850, kwam men in kloosters op het idee om ook bier te gaan brouwen voor de verkoop, zodat ze een extra inkomstenbron hadden. Dat bier voor de verkoop was doorgaans een dubbel bier. Omdat Galilea Maior ook bestemd is voor de verkoop, vond ik een dubbel toepasselijk”. Dus werd het een kloosterdubbel, roodbruin en ietwat zoet van smaak met accenten van karamel. Een keuze die bij het bestuur van de Stichting Klooster Sibculo in de smaak viel: “Fijn speciaal bier, prima smaak! Weer een mooie stap om ons mooie dorp, museum en geschiedenis van het klooster verder onder de aandacht te brengen. Uit onderzoek blijkt dat de grond bij het kloosterterrein geschikt is om hop te verbouwen. Wie weet komt het ooit nog zover dat er een batch Galilea Maior kan worden gebrouwen met door onszelf verbouwde hop…”, kijken de bij de presentatie aanwezige bestuursleden vooruit. Het stukje drinkbare kloostergeschiedenis is nu al verkrijgbaar bij de Johanneshoeve en in Museum Zichtbaar verleden.