Afbeelding

Zaagvaardig maken Molen den Oordt misschien een stap dichterbij

di 16 mei 2023 Ommen

Het college van B en W van de gemeente Ommen stelt aan de raad voor een bedrag van 100.000 euro beschikbaar te stellen aan de Stichting Ommer Molens voor het zaagvaardig maken van Molen den Oordt. Daarnaast wordt voorgesteld om een bedrag van 250.000 euro beschikbaar te stellen voor het de uitbreiding van 110 m2 voor Cultuurhistorisch Centrum Ommen als gevolg van het zaagvaardig maken van Molen den Oordt en een bedrag van 30.000 euro voor de tijdelijk oplossing van het ruimtevraagstuk.

Gemeente Ommen is eigenaar van de molen, de Stichting Ommer Molens (SOM) is de beheerder. Vrij recent is het Historisch Museum Ommen in de molen uitgebreid tot het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO). Hierin is ook de Historische Kring Ommen en het toeristisch informatiepunt (TIP) ondergebracht.

Ten tijde van de besluitvorming van de nieuwbouw van het Cultuurhistorisch Centrum en TIP in 2019 bestond bij SOM ook de wens de molen weer zaagvaardig te maken. Als deze wens gerealiseerd moet worden is de begane grond van de molen niet meer beschikbaar voor het museum. Dit betekent een ruimteverlies van ongeveer 110 m2. In juli 2022 is er een omgevingsvergunning ingediend. Ondanks gesprekken met aanwonenden is er door een aanwonende een bezwaar ingediend. De totale bouwkosten worden geraamd op 250.000 euro.

Meerwaarde

Het bijbouwen van 110 m2 kan een meerwaarde opleveren. Er liggen bijvoorbeeld kansen op het gebied van ontwikkeling van arrangementen vanuit molen Den Oordt richting molen De Lelie en andere molens.; Vanuit het museum richting andere musea en vanuit het TIP met het stadscentrum van Ommen.

Het college van B en W vraagt toestemming aan de Gemeenteraad om een ambitiedocument op te stellen waarbij de kansen voor samenwerkingen tussen partijen op deze locatie worden uitgewerkt en wil graag dat daarvoor een bedrag van 20.000 euro beschikbaar wordt gesteld.

Enige monumentale zaagmolen

De SOM is al jaren bezig met de voorbereiding en hoopt dat de molen zaagvaardig is in het najaar van 2024. De Molen bestaat dan 200 jaar. Molen Den Oordt is één van de acht nog bestaande zeskantige molens van Nederland en de enige, monumentale zeskantige houtzaagmolen. Het zaagvaardig maken betekent een verrijking van het cultureel en toeristisch aanbod van Ommen. Door het samen gaan van molen, het museum, de historische kring en het toeristisch Informatiepunt kan het Cultuurhistorisch Centrum uitgroeien tot een levendig cultuurbolwerk van Ommen en regio.