Afbeelding
G. Brokelman

De Eiber bestaat 50 jaar en houdt feestelijke fancy-fair

do 18 mei 2023 Hardenberg

Basisschool De Eiber uit Dedemsvaart bestaat dit schooljaar 50 jaar. Dit werd dan ook feestelijk gevierd met een projectweek voor de kinderen met allerlei feestelijkheden en een aangepast lesprogramma. Zo werden er spelletjes van vroeger gedaan en werd er verteld over het onderwijs vroeger. De projectweek werd op woensdag 17 mei afgesloten met een Fancy Fair. Op vrijdag 2 juni wordt er nog een reünie van de school gehouden.

De school werd in het schooljaar 1972-1973 in gebruik genomen in de toenmalige nieuwbouw van Dedemsvaart. De school is ontstaan uit de lagere school die gevestigd was aan de Stegerensallee (toen nog een behoorlijk eind buiten het dorp). Deze school voldeed niet meer aan de eisen en was qua ligging niet ideaal. Tijdens de officiële opening in december 1972 werd de naam De Wiekslag onthuld. Schoolhoofd was destijds de heer Bolks, die 2 juni ook aanwezig zal zijn op de reünie. Er werd gestart met 150 leerlingen en vijf leerkrachten.

Kleuterschool ‘De Werf’

Ondertussen werd er al snel naast de school een kleuterschool gebouwd. Die werd in 1974 geopend en kreeg de naam ‘De Werf’. Beide scholen groeiden snel en uitbreiding was noodzakelijk. De scholen werden uiteindelijk fysiek met elkaar verbonden. De echte verbinding ontstond in 1985 toen de basisschool ontstond en de kleuterschool en de lagere school samen verder gingen. De nieuwe school ging verder onder de huidige naam ‘De Eiber’.

Eigentijds onderwijs

Het leerlingenaantal groeide tot ruim boven de 200. Op dit moment bezoeken zo’n 130 leerlingen de school. Zeven jaar geleden is het gebouw helemaal gerenoveerd en voldoet het weer volledig aan de eisen van deze tijd. Er wordt eigentijds onderwijs gegeven, waarbij er veel aandacht is voor de basisvakken taal en rekenen, maar ook voor de talentontwikkeling. Zo onderscheidt de school zich al jaren met het geven van wekelijkse dans & dramalessen en wordt er veel ingezet op bewegend leren. Daarnaast wordt er samengewerkt met de drie andere openbare basisscholen in de voormalige gemeente Avereest. Samen vormen ze de scholengroep Avereest dat onderdeel is van Onderwijsstichting Arcade, dat verantwoordelijk is voor het openbaar onderwijs in de gemeenten Hardenberg en Coevorden.

Projectweek

Voor de kinderen is er een projectweek georganiseerd met allerlei feestelijkheden en een aangepast lesprogramma. Zo werden er spelletjes van vroeger gedaan en werd er verteld over het onderwijs vroeger. De projectweek werd op woensdag 17 mei afgesloten met een Fancy Fair. Belangstellenden konden een kijkje nemen in de klassen, meedoen aan oud-Hollandse spelletjes en elke groep verzorgde een optreden. De opbrengst gebruikt de school voor de aanschaf van materialen die gebruikt worden bij de lessen bewegend leren.

Reünie

Op vrijdag 2 juni houdt de school nog een reünie voor oud-leerlingen en oud-leerkrachten van de school en haar voorganger De Wiekslag / kleuterschool De Werf. Olga Klok (oud-leerling en oud-ouderraadslid), Rani Langenberg (oud-leerling en oud-lid van de Medezeggenschapsraad) en Gerjo Stegeman (oud-leerkracht/directeur) hebben het initiatief genomen om deze reünie te organiseren. De laatste was 25 jaar geleden. Er is gekozen voor een informele, gezellige avond waar alle ruimte is om herinneringen op te halen. Om 17.00 uur is er eerst een buffet voor alle oud-leerkrachten. Vanaf 19.00 uur zijn alle oud-leerlingen, ouderraadsleden en MR-leden welkom. DJ Henri Vogelzang (zelf ook oud-leerling) zorgen voor de muzikale omlijsting. Er is veel belangstelling voor de reünie. Er hebben zich al ruim 40 oud-leerkrachten aangemeld en iets meer dan 200 oud-leerlingen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding