Afbeelding
G. Brokelman

Chrono en Welluswijs geven startschot voor samenwerking

wo 17 mei 2023 Hardenberg

Op woensdag 17 mei was het zover. Die dag kregen Chronoscholen en opvanglocaties van Welluswijs een nieuw bord aan de gevel: ‘kindcentrum’. Daarmee gaven de stichtingen het startschot voor hun scholen en opvang om de komende jaren samen uit te groeien tot kindcentra. “Een geweldige stap in onze gezamenlijke droom”, zeggen bestuurders Peter-Paul Rijnkels van Welluswijs en Bas van Loo van Chrono. “We zijn enorm trots.” Op het Kindcentrum De Elzenhof werd het bord met de titel ‘Kindcentrum De Elzenhof’ op feestelijke wijze onthuld.

Vanaf 17 mei ontwikkelen scholen en opvang zich -onder de naam ChronoWelluswijs- samen verder, elk tot een uniek kindcentrum. In een kindcentrum leren, spelen en ontspannen kinderen van 0 tot 13 jaar samen. Onder één dak, met één team, vanuit één visie. “Samen zijn we als opvang en onderwijs sterker”, vertellen de bestuurders. Bas van Loo van Chrono: “Zo zien we meer, kunnen we meer. En hebben we samen een sterker netwerk, voor activiteiten of zorg waar dat nodig is. Doordat onze teams één worden, staan zij schouder aan schouder voor elk kind.”

‘Next level’

Chrono en Welluswijs werkten al nauw samen in verschillende combinaties van opvang en onderwijs in de regio Hardenberg. “Maar een kindcentrum is next level”, zegt Peter-Paul Rijnkels van Welluswijs. “Hier draait het om ontmoeting. Kinderen van jong tot oud ontmoeten elkaar bijvoorbeeld bij gezamenlijke vieringen. En peuters kennen de mensen en de ruimtes al als ze naar groep 1 gaan. Door de doorgaande ontwikkellijn, zien en weten we samen wat een kind nodig heeft in zijn of haar unieke ontwikkeling.”

Vertrouwd en herkenbaar

Belangrijk is dat de eigenheid van elke locatie blijft. “Kinderen en ouders zien straks niet opeens een heel andere school of opvang”, zegt Bas van Loo. “Juist het unieke karakter is en blijft belangrijk. Alleen in de samenwerking verdwijnen de denkbeeldige schotten.” De christelijke identiteit van Chrono en het identiteitsrijke karakter van Welluswijs zien de stichtingen als een waardevolle aanvulling op elkaar. 

Stap voor stap


Wanneer een school en opvang samen een kindcentrum gaan vormen, verschilt. De teams op de scholen en opvang doen dat samen, stap voor stap. Volgens de bestuurders zijn de eerste teams al enthousiast aan de slag en staan ze elders op het punt om te beginnen. Elk kindcentrum doet dat in eigen tempo.

Van de droom... naar 2026

De gezamenlijke droom begon al jaren geleden. In 2021 bezegelden Chrono en Welluswijs de plannen met een overeenkomst. Het nieuwe samenwerkingsverband, met de naam ChronoWelluswijs, was een feit. De stichtingen zijn én blijven verder onafhankelijk van elkaar. Ondertussen ontstonden de eerste kindcentra in de gemeente Hardenberg. Deze ontwikkeling brengt ChronoWelluswijs vanaf 17 mei verder, tot 2026. Dan moet het laatste kindcentrum een feit zijn. “We kijken er enorm naar uit om, samen met onze teams, de droom waar te gaan maken.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding