Afbeelding

“Oefenkamp scouting Jamboo was echt fantastisch”

di 23 mei 2023 Hardenberg

“Ik had er al heel veel zin in, maar nu nog veel meer.” Dat zegt Jamila Op den Kamp van Scouting Hardenberg over de World Scout Jamboree in Zuid-Korea van 1 tot en met 12 augustus. Ter voorbereiding daarop werd afgelopen weekend een ‘generale repetitie’ gehouden bij Gilwell Ada’s Hoeve in Ommen met deelname van zo’n 2.000 scouts uit heel Nederland. “Het was fantastisch,” aldus de Hardenbergse. 

Ze prijst de organisatie omwille van haar gevarieerde programma met activiteiten als tassenringen en bamboelampen maken, maar ook ‘duiken’ op een opblaasbare stormbaan en een zogenaamde diner roulette, waarbij allerlei lekkere hapjes gemaakt en verorberd konden worden. “Ook was er een museumpje ingericht met foto’s over vroeger en nu en hebben we onder anderen een Outdoor Klimpark bezocht. Allemaal even leuk en gezellig. De weersomstandigheden waren ook fantastisch en de onderlinge sfeer echt top ,” juicht Jamila. 

Weidebeekjuffers

De Hardenbergse scout veronderstelt nu helemaal voorbereid te zijn op het grote avontuur in Zuid-Korea. Daar komen straks ruim 50.000 scouts uit meer dan 150 verschillende landen samen. Elke troep heeft daar een insectennaam. Jamila mag er, samen met drie anderen, leiding geven aan de troep Weidebeekjuffers. 

De World Jamboree wordt één keer in de vier jaar gehouden. Jeugdleden kunnen maar één keer mee. “Zo’n kans moet je pakken,” vindt Jamila, die enthousiast voor het avontuur werd gemaakt door haar zoon. Hij zit in Zuid-Korea overigens in een andere troep. Jamila vindt dat geen bezwaar. “Juist leuk, want dan hebben we straks dezelfde belevenis apart meegemaakt”. Wat Jamila vooral leuk lijkt aan de World Jamboree is het feit dat je kennismaakt met heel veel andere culturen, mensen en medescouts. “Daar kunnen vrienden voor het leven uit volgen en dat lijkt me fantastisch”. 

Jamila is al jaren fervent liefhebber van scouting. “Iedereen mag bij scouting zichzelf zijn. Je bent lekker buiten in de natuur. Ik heb jarenlang leidinggegeven met een groep vrienden en dan met elkaar gekke dingen doen. Dat is echt fantastisch”.