De leerlingen van Greijdanus Hardenberg in actie om donaties binnen te halen voor het KWF.
De leerlingen van Greijdanus Hardenberg in actie om donaties binnen te halen voor het KWF. G. Brokelman

Greijdanus komt op voor kanker

di 21 maart 2023

Zaterdag 25 maart vanaf 10.00 uur zal het aan de Burgemeester Schuitestraat 7a heel druk zijn. Leerlingen en docenten van Greijdanus Hardenberg offeren de vrije zaterdag op voor KWF, voor het Koninklijk Wilhelmina Fonds. Voor kankerbestrijding tijdens een grote Actiedag. Want de school doet op 1 juni ook mee aan de jaarlijkse grote benefietactie van circa 5.000 deelnemers aan het bestijgen van die grote berg, genaamd Alpe d’HuZes. 

Het idee van deelname kwam van docent Anne Zweers. Die heeft de berg een aantal jaren geleden gefietst en wilde dit graag met leerlingen gaan doen. “En het past goed in de maatschappelijke betrokkenheid van onze school. Inzetten voor een goed doel is er onderdeel van.” Dat zegt docent Rik Maring. Opgeven is geen optie, wel het hoogst haalbare. Dat geldt voor alle deelnemers aan de actie Alpe d’Huzes. Op 1 juni zal het afzien zijn tijdens de 14 kilometer lange tocht naar de top met een hoogteverschil van 1120 m. Rik: “We vertrekken op 29 mei met auto’s en campers. Ieder met eigen vervoer. We verblijven daar tot en met 3 juni op een camping onder aan de berg. In totaal 7 leerlingen, 5 fietsers en 2 wandelaars, hebben de uitdaging aangenomen. Ook ouders van de leerlingen gaan mee. Zij zullen er hand- en spandiensten verlenen en er zijn voor de mentale ondersteuning. Op de berg zelf zullen wij als docenten onderweg de mentale begeleiding geven. De wandelaars trainen in de sportschool op de loopband, deze kan de hellingspercentages simuleren. De fietsers trainen individueel en samen en is vooral gericht op duurtraining.” Intussen word ook op school al alles gedaan om donaties binnen te halen. Dat kan via de schoolwebsite met bedragen die ludiek eindigen op 6. In de aula werden al twee dagen lang hamburgers verkocht. Er is een pannenkoekenfeest gehouden en er zijn koeken verkocht. Nu benadert men bedrijven die met hun logo op de teamshirts willen staan. En binnenkort zullen leerlingen uit klas 1 en 2 nog stroopwafels gaan verkopen.


Grote Actiedag 

Rik: ”Om heel Hardenberg en de regio op 25 maart naar de school te laten trekken, houden we veel activiteiten op en rond het Greijdanus, waaronder een markt met handgemaakte artikelen, die door de groep zelf zijn gemaakt. Er zijn diverse fietsroutes (40-70-100 km richting Ootmarsum), de bezoekers kunnen zich laten schminken, ze kunnen vogelhuisjes maken, broodjes hamburger eten en van 10.00 tot 14.00 uur een autowasdag. Als organisatie hebben we een nieuw streefbedrag. Dat was 17.500 euro. De teller staat nu al op bijna 15.000 euro. We streven nu naar 22.500 euro. Want we geloven dat wij samen kunnen werken aan een wereld waarin je niet meer doodgaat aan kanker. Wie wil ons op de Actiedag nou niet steunen?”