Afbeelding

Uiterst wisselvallig tot en met het weekend

ma 20 maart 2023

Doorgaans vangt rond deze tijd de bekende voorjaarsdroogte aan in de Benelux. Veelal bepalen krachtige hogedrukgebieden het weerbeeld eind maart waarbij er niet zelden een droge en soms nog schrale oostenwind waait die de nog kale percelen extra droogt.

Dit jaar is dat heel anders. Maart grossiert in regenperikelen en de komende pakweg tien dagen is dat nauwelijks anders. Een aantal akkerbouwers is niet ontevreden met deze situatie. Veel water nu vormt een buffer tegen de eventuele zomerdroogte die ongetwijfeld wel weer de kop op zal steken in juni of juli. Salland was het droogst van het land tot nu toe in maart met tot maandagmiddag 37 millimeter water in de regio Zwolle-Dalfsen. In Zeeland overschrijdt men de 100 millimeter spoedig. 

Actieve oceaandepressies blijven weersbepalend de rest van maart.

De oceaan tussen Zuid-Groenland en Zuidwest-Ierland ligt vol met diepe depressies en randstoringen. De daarbij behorende waterdragers komen zeer regelmatig op bezoek en brengen wisselende hoeveelheden water naar onze omgeving. Meestal valt er 5-10 millimeter per regensessie die het noordoosten van Overijssel aandoet. De warmtefronten brengen doorgaans wat minder regen dan de (vaak actievere) koufronten. 

Tot en met het weekend zijn er weinig droge momenten te benoemen in het land. Het regent dus periodiek en het waait er bovendien stevig bij. Zo nu en dan komt er een windkracht 7 te staan, zeker in de open gebieden . De temperaturen zijn met de zuidwestelijke aanvoer hoog te noemen voor de tijd van het jaar. Bij maxima van soms 15 graden voelt het soms bijna zwoel aan buitenshuis. Ook tijdens de nachten koelt het veelal niet verder af dan een graad of 10. Totaal tegengesteld was het deze periode tien jaar geleden toen maart juist zeer koud weer gaf rond deze tijd. Het vroor soms streng gedurende de nachten en er viel ook sneeuw van betekenis met in Noord-Frankrijk en Belgiƫ sneeuwduinen tot wel twee meter hoogte. Dat jaar 2013 wordt tegenwoordig gezien als het laatste seizoen dat echt winterweer van kaliber opleverde in Nederland.


Marc Putto

www.weerprimeur.nl