Afbeelding
G. Brokelman

Gedenkpaneel bij Dagbesteding de Posthoorn in Bergentheim onthuld

ma 20 maart 2023 Hardenberg

Maandagmiddag 20 maart was het een gezellige drukte bij de dagbesteding voor ouderen, de Posthoorn in Bergentheim. Freddie Ekkel van Streekmuseum Kloosterhaar-Balderhaar bracht een bezoek en had nog meer bezoek mee gebracht.

Kleinkinderen van voormalig huisarts dokter Hendrik Jan Post maakten een rondgang door Bergentheim om onder andere de dokterswoning te bezoeken en deden in hun ronde ook de Dagbesteding de Posthoorn aan. Daar wachtte de kleinkinderen een verrassing. Er was een paneel gemaakt met de geschiedenis van hun opa in oorlogstijd en mocht door hen onthult worden.

Dokter Post werd in 1932 huisarts in Bergentheim en kwam te wonen in het ‘witte huis’ aan de Kanaalweg-West. In de oorlogsjaren was dokter Post al snel betrokken bij het verzet. Hij werd verbindingsman van het inlichtingen centrum Oost en hielp en verzorgde, ook als arts, piloten en onderduikers. Zijn huis diende als onderkomen voor bijeenkomsten van het verzet en met zijn auto vervoerde hij wapens en munitie. Op 9 februari werd hij door een plaatsgenoot met een smoes uit huis gelokt en gearresteerd. Na een week stierf hij, met 116 mede slachtoffers van een represaille maatregel na een aanslag op een SS officier, voor het vuur peloton bij de Woeste Hoeve. In 1954 werd in Bergentheim een straat, de Dr. H. J. Postlaan naar hem vernoemd. Twee jaar geleden is de Dagbesteding voor ouderen verhuisd van de Dr. H. J. Postlaan naar de huidige locatie aan de Burgemeester Oprellaan 3B. De naam de Posthoorn is na de verhuizing niet veranderd. Een mooi eerbetoon aan een dappere man.

Na de onthulling werd er samen met de bezoekers nog gezellig nagepraat en herinneringen opgehaald onder het genot van een kopje koffie.

Afbeelding