Afbeelding
G. Brokelman

VerwonderRoute geopend

ma 20 maart 2023 Hardenberg

Op woensdag 15 maart was het dan zover. Op een stralende dag werd de Verwonderroute geopend. Het ontvangst was bij Vakantiepark De Kleine Belties waar de genodigden genoten van een smaakvol Rheezer turfje, verwijzend naar de historie van De Rheezermaten, het gebied hier tegenover waar vroeger baggerturf werd gewonnen en nu een uniek natuurgebied ligt.

Het ontstaan van de Verwonderroute
Ruim 3 jaar geleden staken initiatiefnemers Rieks Bulthuis, Margé Hans en Sietse Hakkers de koppen bij elkaar om een wandelroute door Heemse en rondom De Rheezermaten uit te zetten. Een route die punten van historie en schoonheid met elkaar verbindt.

Een grote inspiratie is Clara Feyoena, de vrouwe van Heemse. De dichteres uit de 18e eeuw die haar bewondering voor de natuur in Heemse beschrijft in haar Hof—Bosch-Veldzang in vier zangen. Het is nu ruim 240 jaar later. Nog steeds is het mooie Heemse en haar omgeving bewonderen. Verwondering, tja, wie kan zich hier in het mooie Heemse en haar omgeving niet verwonderen?

Er volgden vele sessies waarin werd gespard over de invulling. De route van ruim 6,5 kilometer werd uitgezet. Erna Nonkes maakte een ontwerp voor de cortenstaal zuiltjes. En er volgde overleg met de mannen van staal, glas en steen: Staalservice Hardenberg en Timmermans Hardglas en Jan Veltink over de uitvoering en plaatsing van de zuiltjes.

De Verwonderroute, een wandeling door Heemse en rondom De Rheezermaten
In de route staan op markante punten een 14 tal cortenstaal zuiltjes. De punten zijn beschikbaar gesteld door eigenaren van de locatie en Gemeente Hardenberg. Door toekenning van de Stimuleringsprijs van Gastvrij Hardenberg en Gemeente Hardenberg is een financiële impuls gegeven.

Op de glaspanelen op de zuiltjes staat een korte beschrijving van de plek en de historie gemaakt door Bert Nonkes en met bijdragen van Jorinde Schrijft. Verwondering over wat hier was, is geweest en nog te zien is. Mooie foto’s van Wilbert Heijkoop geven onder andere een unieke inkijk ìn de Witte of Lambertuskerk en het interieur van Erve Hesselink. De opmaak van alles is verzorgd door Total ID Ad Hofsink. Allen verbonden met het gebied en historie.

Op de glaspanelen staat een QR code die verwijst naar de site www.verwonderroute.nl. Hierop wordt men meegenomen hoe de route gelopen kan worden: op papier of digitaal.

De papieren routekaart is verkrijgbaar bij Vakantiepark De Kleine Belties of Restaurant De Rheezerbelten. Hierop is ook een rolstoelvriendelijke route aangegeven. Bewoners van Clara kunnen met hun familie en visite dus ook deze mooie wandeling maken.

De Verwonderroute is ook digitaal gemaakt door de route aan te maken in de route app van Landschap Overijssel. Tijdens het lopen komen de markante punten als “Points of Interest” naar voren. Met een diepere laag van informatie voor de geïnteresseerde wandelaar.

Zo zijn oude kadastrale kaarten opgenomen evenals verwijzingen naar de website Stichting Historische Projecten met meer informatie over enkele van deze markante punten. Ook zijn vele boeken een bron van inspiratie geweest: het boek Welgelegen, vele uitgaven van de Historische vereniging Hardenberg, het Boek Rheeze-Diffelen, het Monumentenboek, de landschapsbiografie Vechtdal en de Cultuur historische atlas van de Vecht. Erwin Wolbink, Landschap Overijssel en Nico Arkes Staatsbosbeheer waren een vraagbaak over historie en landschapsbiografie.

Een extra lus voor een langere wandeling van totaal 10 kilometer is te maken via de Rheezer Brink. De historie over het Brinkdorp Rheeze en de Brinkhoeve hebben hier een plek in de route. De wens voor de toekomst is op de Rheezerbrink ook nog een cortenstaal zuiltje te plaatsen.

Onderweg is er verwondering door bijzonder woorden. Enkele elfjes, een gedicht van elf woorden, verdeeld over vijf regels komen onderweg her en der digitaal èn in twee cortenstaal grotere kunstwerken naar voren. Familie Veurink heeft bij 1 hiervan een mooie picknickbank geplaatst.

Verwondering door verrassende elementen wordt door enkele kunstwerken van Roel Westerman Bouwkunst uit het Project Rheezermaten/Ruimte voor de Vecht gegeven, kunst te midden van de natuur.

Kortom
Verwondering
de kunst
om het gewone
met andere ogen te
zien

Opening


Na enkele woorden onthulde wethouder Martijn Breukelman het eerste zuiltje bij boerderij ’t Nachtegaaltje op het erf van De Kleine Belties. Een korte wandeling over de Oude Rheezerweg volgde op het erf van Restaurant De Rheezerbelten, het oude Rheezer plaggenveld werd een tweede zuiltje onthuld. In de Rheezer Bistro volgden een toast en werden enkele lofzangen uit haar “Heemse Hof-Bosch-Veldzang” van Clara Feyoena ten gehore gebracht door Gea Gijbertsen in de gedaante van Clara Feyoena.


Velen hebben bijgedragen aan De Verwonderroute. In tekst, in historie, in ambacht. Aan hen is veel dank verschuldigd. Evenals aan de eigenaren van enkele locaties: Saxenburgh Groep, Vechtstede notarissen, PKN Hardenberg-Heemse, familie Weitkamp, Staatsbosbeheer en Gemeente Hardenberg.

Dat vele wandelaars met verwondering de route mogen gaan wandelen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding