Rutger en Nick van Oosten .
Rutger en Nick van Oosten .

Bij Treetop Tables is elk meubelstuk uniek

ma 13 maart 2023

Treetop Tables in Dedemsvaart is een familiebedrijf met meer dan dertig jaar ervaring in robuust hout. De onderneming maakt unieke (boomstam)tafels en andere meubelen, zoals buitenmeubilair, salontafels, bartafels, bijzettafels en houten accessoires van bijzondere houtsoorten. Zij leveren daar daarnaast moderne kwaliteitsstoelen van Nederlands fabricaat. Elk meubel heeft zijn eigen unieke uitstraling en vormt een waardevolle aanvulling op uw interieur.

Eigenaren van Treetop Tables, Rutger en Nick van Oosten, hebben van hun liefde voor houtbewerking hun werk kunnen maken.


"Stuk voor stuk maatwerk"

Rutger deed veel ervaring op met houtbewerking bij een gerenommeerd ambachtelijk parketbedrijf, waar hij het vak parketteur leerde: “Het interessante hieraan is dat je alles leert over heel veel verschillende houtsoorten, lakken en lijmen. Hier heb ik alle dagen nog plezier van. Ik heb daar ook gewerkt als commercieel-technisch adviseur en bedrijfsleider. 

Door omstandigheden kon ik mijn functie bij het parketbedrijf niet meer uitvoeren. Dan ga je nadenken over de toekomst en kijken waar je dromen liggen. Met mijn zoon Nick zijn wij Treetop Tables begonnen. Samen maken we de mooiste tafels, stuk voor stuk maatwerk”.


Omdat geen boom hetzelfde is, heeft elke tafel zijn eigen unieke vorm en structuur. Van Oosten: “Hout is een fantastisch materiaal. Er zijn ontelbare soorten met allemaal verschillende structuren hardheden en eigenaardigheden. Hout leeft en hout moet je met respect bewerken. Het is telkens weer een feest om te zien hoe de structuur en tekening tevoorschijn komen als een blad mooi is geschuurd en gelakt. Elk blad is een schilderij op zich”, aldus Van Oosten.

"iets teruggeven aan de aarde"

Verantwoord gekapt hout

Veel van het hout waarmee Treetop Tables werkt komt uit Indonesië. Daarbij gaat het uitsluitend om gecertificeerd hout (V-legal certificaat) dat wordt gewonnen uit gebieden die door de overheid zijn aangewezen voor legale kap. Bovendien plant Treetop Tables voor iedere verkochte tafel ook boompjes terug op Java. “Wij vinden het belangrijk dat we op onze manier ook iets teruggeven aan de aarde”, zegt Van Oosten.


Kwaliteit voor reële prijs

De visie waarmee de familie Van Oosten werkt is kwaliteit leveren tegen zeer billijke prijzen. Van Oosten: “Het is gebruikelijk dat het hout voor Suar-tafels zoals wij die maken ongelakt in Nederland aankomt. Dat is goedkoper dan wanneer ze al in Indonesië gelakt worden. Het nadeel is dat ze dan tijdens het transport te vochtig worden. 

Eénmaal in Nederland gaan ze krimpen en daardoor krijg je scheurvorming. In containers hangen wel zakjes met zoutoplossing die vocht opnemen, maar als deze ‘vochtvreters’ verzadigd zijn gaan ze lekken op het hout en daar krijg je witte vlekken van. Wij laten de tafels daarom in Indonesië drogen en in dezelfde fabriek lakken. Het voordeel is dat de bladen tijdens transport geen vocht opnemen. Het lekken van de ‘vochtvreters’ is dan ook geen probleem. 

De kwaliteit van de bladen is daardoor beter. Alleen vinden wij de lak die in Indonesië wordt gebruikt niet goed genoeg. Daarom schuren we de bovenlaag van de tafels hier en lakken we ze zelf opnieuw met meerdere lagen matte 2 componenten projectlak. Hierdoor is de kwaliteit is beduidend beter''.


Treetop Tables

Moerheimstraat 50

7701 CG Dedemsvaart

06-3383 0449

Treetoptables.nl

Unieke tafels, stuk voor stuk maatwerk