Afbeelding

Gemeente treedt op tegen ganzenoverlast

vr 10 maart 2023 Hardenberg

Om de ganzenpopulatie in het Kruserbrinkpark in Hardenberg onder controle te houden en (verdere) overlast en schade door de dieren te voorkomen, wil de gemeente Hardenberg de ganzeneieren in het park, waarin nog geen kuiken zit, laten ‘behandelen’. Hof Ganzenbescherming Nederland uit Coevorden is ingeschakeld om de beheermaatregelen uit te voeren. “Hof heeft ervaring met de uitvoering van ganzenbeheer in stedelijke gebieden en met de wettelijke procedures hiervoor,” aldus het college. Het plan is alleen eieren waarin nog geen kuiken zit, te behandelen om het risico van misgeboorten te voorkomen. De dieren zelf en reeds uitgekomen kuikens worden ontzien. Om het plan uit te kunnen voeren is ontheffing van de Provincie Overijssel nodig. Deze wordt nu aangevraagd. Dat hebben b&w van Hardenberg dinsdag 7 maart besloten. 

Aan het besluit ligt overlast door ganzen in het Kruserbrinkpark ten grondslag. De afgelopen periode is er regelmatig geklaagd over schade en overlast door de hoeveelheid ganzen in het park. Met name Plaatselijk Belang Centrum Hardenberg heeft de wenselijkheid van ganzenbeheer in het park bij de gemeente onder de aandacht gebracht. 

Naar de mening van het college doet een te grote populatie ganzen afbreuk aan de toegankelijkheid en bruikbaarheid van het park. “In het bijzonder de wandelpaden en het trapveld. Ook ontstaat er door beheersing van de ganzenpopulatie ruimte voor andere vogels en fauna”. 

Met de uitvoering van het ganzenbeheer is circa 10.000 euro per jaar gemoeid.