Afbeelding

Gemeente Ommen stelt noodfonds in voor verenigingen

wo 8 maart 2023 Ommen

Het college van B en W van de gemeente Ommen heeft besloten om in te stemmen met een tijdelijk noodfonds energie voor verenigingen en culturele instellingen. 

Om de verenigingen te helpen gaat de gemeente Ommen een tijdelijke compensatieregeling instellen voor verenigingen voor de periode van november 2022 tot en met maart 2023. “We willen graag dat iedereen kan blijven sporten, een contributieverhoging is dan niet de oplossing. Met een noodfonds houden we de lokale voorzieningen op het gebied van sport en cultuur in stand. Tot 30 april kunnen aanvragen via de website van de gemeente Ommen worden ingediend. Verenigingen die echt in de problemen zitten moeten niet wachten tot eind april, maar zich melden”. 

Op verzoek van de Gemeenteraad is in Ommen is er al een inventarisatie uitgevoerd om te kijken welke verenigingen krap bij kas zitten door een gestegen energierekening. In totaal hebben dertig verenigingen en culturele instellingen een vragenlijst ingevuld. Acht verenigingen blijken daadwerkelijk in de financiële problemen te zitten als gevolg van de energienota in het jaar 2022. Vijftien verenigingen en culturele instellingen verwachten in het jaar 2023 in de problemen te komen. Verenigingen en culturele instellingen geven aan de problemen op te lossen door verwarming laag/uit te zetten, contributie/entreegelden te verhogen en duurzaamheidsinvesteringen te doen. Ook het Rijk en de provincie bereiden regelingen voor ter compensatie van de hoge energienota.