Afbeelding

OpKoers.Nu volop ‘in beweging’

di 7 maart 2023 Hardenberg

Hoe zit het met de capaciteit in Hardenberg om te voldoen aan de verplichting voor de scholen voor primair onderwijs om met ingang van het nieuwe schooljaar twee lesuren van in totaal 90 minuten bewegingsonderwijs te verzorgen voor alle leerlingen? Dat is een vraag die OpKoers.nu graag beantwoord ziet door het college van burgemeester en wethouders. 

De partij is verontrust dat de huidige capaciteit onvoldoende is en vraagt zich af hoe het college dat probleem denkt op te lossen als dat waar is. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor de voorzieningen voor het bewegingsonderwijs van scholen. 

OpKoers.Nu zegt in de wandelgangen ook te horen dat nog niet alle scholen kunnen voldoen aan de verplichting. Uit onderzoek zou blijken dat op een kwart van de scholen slechts één uur bewegingsonderwijs wordt gegeven en dat in verschillende gemeenten onvoldoende gymlokalen zijn of dat de spreiding van de gymlokalen zodanig is dat leerlingen daardoor een ongewenst grote afstand moeten afleggen. OpKoers.nu wil graag weten hoe dat zit in Hardenberg en of er op dat gebied knelpunten en (vervoers)kosten te verwachten zijn. 

De partij stelt dat zij met name uit Dedemsvaart signalen heeft opgevangen dat de wettelijke wijziging tot mogelijke afstemmingsproblemen kan leiden omdat hier meerdere VO- en PO-scholen gebruik maken van één centrale locatie. Verder oppert de partij dat scholen, die voor bewegingsonderwijs nu veelal gebruikmaken van sporthallen en gymzalen, straks wellicht ook gebruik kunnen maken van buitenlocaties, zoals sportvelden, speelpleinen en grasvelden. Zij wil graag weten hoe het college tegen deze mogelijkheid aankijkt.