Een deel van de werkgroep met v.l.n.r. Iris Leufgen, Menno Jong, Johan de Gooijer, Alma van de Velde en Ruben Drost.
Een deel van de werkgroep met v.l.n.r. Iris Leufgen, Menno Jong, Johan de Gooijer, Alma van de Velde en Ruben Drost.

Gewoon Gezond Heemse komt met noviteit!

wo 15 maart 2023 Hardenberg

Werken in de buurtmoestuin is heel goed voor je fysieke gestel en de sociale samenhang in de buurt. Gezondheidsvoordelen zat? Dat zegt Alma van de Velde. Ze is lid van de Werkgroep Gewoon Gezond Heemse. 

“In Heemse gaat het besef doordringen welke gezondheidsvoordelen er ook allemaal aan tuinieren zitten. Iedereen in de wijk heeft inmiddels de folder met alle activiteiten over de Gezondheidsweek 20-25 maart in huis gekregen. Want vorig jaar kwamen er tijdens een wijkbijeenkomst van De Stuw niet alleen veel ideeën uit de bewoners los, maar ook veel inspiratie. Moestuinieren is niet alleen een leuke hobby! Want met lekker in de buitenlucht in de moestuin werken verbouw en eet je niet alleen je eigen biologische groenten, maar je verbrandt ook flink wat calorieën”. Ruben Drost, sociaal werker van De Stuw, zegt daarover: “Een goede gezondheid houdt juist ook in, dat je kunt genieten van alle mooie dingen van het leven. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen bezig zijn in de moestuin.”

De niet-spitten methode

De werkgroep is er maar druk mee, met gezonde voeding en het moestuin idee. Iris Leufgen, Rianne Hamhuis en haar man Jeroen Kremer zijn drie van die fanatieke bewoners die het moestuininitiatief volledig omarmen. Iris: “Nadat iedereen instemde, zijn we het moestuinproject gaan dragen. Naast een kledingbeurs die al een succes was. En nu al merken we dat er meer contacten zijn ontstaan. We halen mensen er mee uit hun isolement en we ontdekken hier en daar stille armoede.” Alle drie zijn echte doeners die direct al met veel energie ook de opzet van de buurtmoestuin in volle gang gezet hebben. Net als biologiedocent Johan de Gooijer. Johan kwam in aanraking met een nieuwe ecologische manier om te gaan ‘moestuinieren’. Volgens ‘de niet-spitten methode’ die een andere werking geeft aan de bodem.

Johan: “Sommigen zien het als een (op)voeding van de bodem. Want het moestuinproject naast de bestaande volkstuintjes bestaat uit tien bedden. De basis is een laag karton om (het oude) meerjarig onkruid te verstikken. Daarop werd 80 cm breed en 20 cm hoog champignoncompost en groencompost aangebracht, totaal zo’n 50 m2 oppervlak. De compostmix geeft de juiste interactie aan schimmels, aan een gevarieerd bodemleven en aan plantengroei. Heel anders dus als de bestaande grondmethode met mest die veelal leidt tot bodemverstoring en bacteriegroei. De buren van het volkstuincomplex moeten er even aan wennen. Zij moeten de mest nog onderwerken. Wie weet wat zij later gaan doen?” Jeroen van de werkgroep: “Ik moest er eerst ook even aan wennen. Aan die andere manier van groen(te)teelt. Natuurlijk ben ik benieuwd hoe de smaak zal zijn.” Hij heeft er al vertrouwen in gekregen en ziet net als anderen het succes wel komen. 

De omgeving verfraaien

Wijkbewoner Menno Jong helpt mee met brainstorming over de randen en de afscheidingen van de moestuin. Het bestaat nu nog uit kale damwanden. Een groeimix van allerlei soorten bloemen gaat de omranding van de moestuin karakter geven. De aanblik van de kale damwanden krijgt op een ‘streetart’ manier een passende, gezellige wandschildering van bloemen en groenten als overgang. Het ontwerp is al klaar, nu moet het weer nog meezitten. En ook de siertuin op de vlakbij gelegen rotonde zal door de wijk verder ingericht worden. 

De folder geeft alle info over tal van gezonde activiteiten tijdens de Gezondheidsweek 20-25 maart. De feestelijke opening op 25 maart van de buurtmoestuin aan de Saturnusstraat begint om 14.00 uur met een inloop. Johan geeft er o.a. een workshop over de niet-spitten methode en om 14.45 uur is er een verloting van tien makkelijke moestuinbakken inclusief startpakket. Kijk voor meer informatie op www.gewoonactief.nl/heemse.

Een deel van de werkgroep met v.l.n.r. Johan de Gooijer, Alma van de Velde, Menno Jong, Iris Leufgen en Ruben Drost.
Afbeelding
Afbeelding