Kyra Lamberink werd in het jaar 2021 Europees kampioen.
Kyra Lamberink werd in het jaar 2021 Europees kampioen.

Super prestaties Bergentheimse Kyra

di 7 maart 2023

Voor Kyra Lamberink, baanwielrenster, staat het jaar 2023 in het teken van het plaatsen voor de Olympische Spelen in het jaar 2024 in Parijs. Kyra is geboren in Bergentheim en woont op dit moment in Apeldoorn. “Mijn leven is helemaal gericht op baanwielrennen. Dat is ook de reden dat ik in Apeldoorn woon. Apeldoorn heeft de mooiste overdekte baan, de beste faciliteiten en het is dichtbij Sportcentrum Papendal. De thuishaven van het Nederlandse baanwielrennen. In Nederland zijn nog twee andere banen in Alkmaar en in Amsterdam. “

Kyra Lamberink ging de eerste jaren van haar middelbareschooltijd naar het Vechtdal College in Hardenberg. Later werd ze leerlinge van het Beekdal Lyceum in Arnhem, een school voor topsporttalenten. Kyra heeft inmiddels haar bachelor geneeskunde behaald “Daarna zou ik coschappen lopen maar dit is niet te combineren met het baanwielrennen. Dit heb ik on hold gezet. Voor mijn onderzoek heb ik nu een plek in Apeldoorn. Dit is op dit moment te combineren.”

"Het is topsport, ik ben er de hele dag mee bezig"

In het jaar 2012 is Kyra naar Papendal verhuisd. Begonnen in de juniorenselectie en nu draait ze ongeveer zeven jaar mee in de topsport seniorenselectie en rijdt wedstrijden op het hoogste niveau. Op de vraag hoe ziet je dag eruit antwoord Kyra het volgende: “Ik sta in de ochtend op de wielerbaan, daarnaast doe ik aan krachtsport en fiets ik buiten. Het is topsport. Ik ben er elke dag mee bezig.” 


Europees kampioen 

Kyra Lamberink won in 2013 de bronzen medaille bij de beloften op het EK baanwielrennen op het onderdeel teamsprint. Op het NK baanwielrennen in 2015 behaalde zij een bronzen medaille op de onderdelen sprint en 500 meter tijdrit. Samen met Shanne Braspennick won Kyra in de teamsprint brons op het EK in 2017 in Berlijn en zilver op het WK in het jaar 2018 in Apeldoorn. Tijdens de Europese Spelen in het jaar 2019 in Minsk veroverde ze brons net als tijdens het EK 2019 in Apeldoorn. “De mooiste prijs die ik gewonnen was in het jaar 2021. Toen werd ik Europees kampioen. Dit was echt gaaf.” 


“We draaien goed”

Kyra haar specialiteit is starter bij de teamsprint en de 500 meter. De 500 meter is geen Olympisch onderdeel. Eind februari heeft Kyra meegedaan aan de Nations Cup in Jakarta. Zij deed dit samen met Hetty van der Wouw en Steffie van der Peet. Voor een medaille kwamen ze net drietienden te kort. Zij verloren de strijd om brons van Groot-Brittannië. De winst ging naar wereldkampioen Duitsland dat China versloeg in de finale. “Om plaatsing voor de Olympische spelen te realiseren moeten we uit eindelijk bij de beste acht eindigen. We zijn derde geworden op het EK en nu vierde bij de Nations Cup. Als we zo doorgaan moet het geen punt zijn om ons te plaatsen. We draaien goed. Met Hetty en Steffie hebben we op dit moment een mooie combinatie. Maar dit wil niet zeggen dat wij met zijn drieën naar de Olympische spelen gaan. Dan lopen we ver op de zaken vooruit, in april 2024 wordt dit beslist”, laat Kyra weten. 

"Wil graag
Wereldkampioen worden"

Op de vraag wat is je droom antwoordt Kyra het volgende: "Naast het behalen van de Olympische spelen wil ik ook graag Wereldkampioene worden.” Op zaterdag 15 maart verschijnt Kyra aan de start in Caïro. 

Afbeelding