Jacco Rodermond neemt dinsdag 14 maart afscheid van de gemeenteraad.
Jacco Rodermond neemt dinsdag 14 maart afscheid van de gemeenteraad. G. Brokelman

Jacco Rodermond stopt met de politiek

di 7 maart 2023

Jacco Rodermond (D66) stopt met ingang van 14 maart 2023 als raadslid van de gemeente Hardenberg. Jacco wordt opgevolgd door Marjo de Greef uit Dedemsvaart.

Jacco is geboren in Emmeloord. Zijn studietijd bracht hij door in Zwolle. Na zijn studie is hij in Schuinesloot gaan wonen en sinds december woont hij in Hardenberg. 


Jacco begon zijn politieke loopbaan in 2012, twee jaar voor de Gemeenteraadsverkiezingen, samen met een groep enthousiastelingen om D66 in het gemeentelijk politieke speelveld te brengen. Dat lukte, in 2014 werd de partij met twee zetels in de gemeenteraad gekozen en werd Jacco fractievoorzitter.

In 2018 werd hij opnieuw gekozen als raadslid. Voor de afgelopen verkiezingen nam hij voor een laatste termijn in de raad het lijsttrekkerschap voor zijn rekening. 


“Ik was journalist bij de Stentor. En ik merkte dat ik gevoel had voor politieke onderwerpen. En toen kwam er een oproep in weekblad De Toren waarin ze mensen zochten die D66 nieuw leven in wilde blazen. Dat was een oproep die mij raakte. Voor die tijd was ik geïnteresseerd in de politiek, maar niet bij betrokken. De uitgangspunten van D66 passen bij mij. Maar als ik een stemwijzer invul kom ik ook wel eens uit bij GroenLinks en ChristenUnie”, laat Jacco weten. 


“Kijken wat goed is voor
Hardenberg”

Jacco heeft meerdere redenen dat hij stopt als fractievoorzitter. “Ik wil meer tijd met mijn kinderen doorbrengen. Daarnaast vind ik dat de politiek te veel gaat richting de ‘ik-vorm en de partij’, en te weinig in de richting waar het om gaat. Ik vond het steeds moeilijker worden. Partijen gingen veel te veel op eigen standpunten zitten en luisteren niet meer naar elkaar. Ik merkte dit ook binnen mijn eigen partij”.


De derde reden is de samenstelling binnen D66Vechtdal. D66Vechtdal is een combinatie met Dalfsen en Ommen. “Ik probeer in Hardenberg te kijken wat goed is voor Hardenberg. En ik vind dat er in Ommen en Dalfsen meer gekeken wordt naar het landelijke beleid. In deze vorm passen we niet meer bij elkaar”. 


Oog voor de omgeving

Op de vraag wat is het mooiste wat je bereikt hebt in Hardenberg de afgelopen periode antwoordt Jacco het volgende: “D66 is een kleine partij. Je kunt dus van projecten niet zeggen dat is ons resultaat. De laatste periode merk ik vooral dat er naast de groei in omvang en kwaliteit in Hardenberg er ook oog is voor de kwaliteit van de omgeving”. 


Als voorbeeld noemt Jacco de vaststelling bestemmingsplan 'Hardenberg, Marslanden II, schoolgebouw en sportvelden'. “Bij deze besluitvorming heb ik een pleidooi gehouden voor de kwaliteit van de omgeving.

Dat er naast mooie huizen ook natuur in deze wijk komt. Ook heb ik de laatste jaren mij er hard voor gemaakt dat we bewust worden van het feit dat alles wat we nu doen effect heeft op de toekomstige generaties”. 


Lees verder op pagina 22.