V.l.n.r.  Marcel, Leonie, Sylvia, Ilse of Wiebe, allen leden van het Welput team
V.l.n.r. Marcel, Leonie, Sylvia, Ilse of Wiebe, allen leden van het Welput team

Weer disco in De Welput in Balkbrug

do 2 maart 2023 Hardenberg

Vanaf januari van dit jaar is er weer een disco in Balkbrug. Elke tweede zaterdagavond is die disco open voor jongeren van 11 tot 18 jaar.

Vorig jaar op de ledenvergadering van het Plaatselijk Belang vonden een ouder en een lid van het bestuur elkaar en gingen aan de slag met het organiseren van activiteiten voor jongeren. In het dorp is er voor deze jeugd niets te doen en dat leidt tot ergernis, verveling en baldadigheid. Er werd een kleine kerngroep van ouders gevormd, die een stuk of vier avonden belegden met ouders, jongeren en een jongerenwerker van De Stuw.

Er kwam een inventarisatie van allerlei activiteiten, maar de disco scoorde hoog en leek relatief gemakkelijk te organiseren. Er is en discoruimte in een kelder bij de kerk die in een grijs verleden al was ingericht en gebruikt als disco, De Welput. Die stond nu leeg en werd hoogstens een keer per week gebruikt. De groep zocht contact met het kerkbestuur en zij gaven toestemming voor het opnieuw in gebruik nemen van de Welput.” De kerk zou alle structurele kosten betalen en uit een geheim potje van de Coalitie kwamen ook nog wat euro’s voor de aanloopkosten. We zijn het kerkbestuur heel dankbaar dat ze dit initiatief zo con amore ondersteunen.”, laat Jan Smits namens Plaatselijk Belang Balkbrug weten.

“Niets veranderd”, riep Marcel, lid van het Welput team, die vijftien jaar geleden ook al deel uitmaakte van het team Welput vol verbazing uit. “En zo was het ook: de doosjes en schriftjes lagen nog op precies dezelfde plaats. Het nieuwe team Welput ging aan de slag met opknappen, schoonmaken, herstellen van schade en weer in werking brengen van lampen, computer en geluidsinstallatie”.

Vanaf 7 januari draait de Welput weer en met groot succes. “Op de openingsavond waren er bijna 100 jongeren; dat getal werd daarna nooit meer gehaald, maar het is altijd druk en gezellig. Het kernteam heeft nieuwe regels opgesteld, vaste procedures en roosters gemaakt, DJ’s geregeld, inkopen gedaan en gezorgd voor een pinautomaat. Om het toegankelijk te maken voor de jeugd is de entree en de eerste consumptie gratis”, vertelt Leonie lid van het Welput team. Achter dat kernteam Welput staan nog ongeveer 40 ouders die hun medewerking hebben toegezegd en uitzien naar een avond voor ouders in de Welput, herinneringen ophalen aan hun vroegere avondjes daar, nostalgie. Deze actie is gecombineerd met een actie om overlast van jongeren te voorkomen, die hier en daar in het dorp plaatsvond. Er zijn gesprekken gevoerd met de scholen, met de BSO, met jongerenwerkers, jeugdagent en gemeentelijk ambtenaren. Daar zijn ook afspraken gemaakt. En de activiteiten van het team gaan verder. Met medewerking van de Stuw gaat Plaatselijk Belang onderzoeken wat andere mogelijke activiteiten zijn voor deze jongeren. “Zo zorgen we voor een sfeer van saamhorigheid vanuit de mensen in het dorp zelf: Puur genieten voor iedereen!”, aldus het Welput team.