Lezing over 'onze streektaal'

di 28 februari 2023

In de Ccoba-lezing op dinsdag 14 maart vertelt Cathrien Kats alles over de streektalen in de gemeenten Ommen en Hardenberg. De lezing begint om 20.00 uur in de Bibliotheek in Ommen.


Authentiek

Streektaal, wat verstaan we daar eigenlijk onder? Kleine verschillen daargelaten zijn de streektalen van de gemeentes Ommen en Hardenberg zeker vergelijkbaar. Streektaal is authentiek en behoort tot ons cultureel erfgoed. Bij deze lezing zullen de deelnemers actief betrokken worden.


Woordenschat

Cathrien Kats: ‘Als Pabodocent Pedagogiek heb ik me onder andere beziggehouden met de taalontwikkeling en de betekenis die opvoeders eraan kunnen geven. Opvoeders, zowel op de basisschool als in de thuissituatie. We gaan in deze lezing zowel inhoudelijk als praktisch bezig met onze streektaal. Allereerst een verdieping in de streektaal, het Nieder-Saksisch, wat als taal is erkend. Het is gebleken dat tweetaligheid van kinderen, ook streektaal en Nederlands bijdraagt aan een grotere woordenschat. Het schakelen tussen de ene en de andere taal leidt tot een goede invloed op het actieve taalgebruik. De streektaal is de laatste jaren meer gewaardeerd, zowel in gedichten, in boekjes voor kinderen, bijvoorbeeld Nijntje, maar ook in de muziek, bijvoorbeeld van Daniël Lohues en de cabaretier Herman Finkers. Na de pauze gaan we praktisch bezig, we gaan met elkaar in gesprek, elkaar voorlezen en mogelijk wat teksten schrijven. Bovenal hebben we plezier in taal en vooral onze spreek- en streektaal".

De lezing wordt gehouden in de Bibliotheek Salland, vestiging Ommen. Het is aanbevolen om online te reserveren. De toegangsprijs voor deze lezing bedraagt 7 euro, bibliotheekleden betalen 5  euro en vrienden van Ccoba 3 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.bibliotheeksalland.nl/ccoba in de Bibliotheek en ter plekke voor aanvang van de lezing. De lezing wordt georganiseerd door Ccoba, de culturele commissie van de Bibliotheek Salland, vestiging Ommen.