Orla Strijker is de jongste professionele gitaarbouwer van Nederland en werkt vanuit de schuur bij haar ouders thuis in Schuinesloot.
Orla Strijker is de jongste professionele gitaarbouwer van Nederland en werkt vanuit de schuur bij haar ouders thuis in Schuinesloot. Otto Kalkhoven

Orla scoort met 'Quitars en repairs'

ma 27 februari 2023

Orla Strijker, de jongste professionele gitaarbouwer van Nederland geeft een kijkje in haar werkruimte in het boek Vrouw & Werkplaats – 26 vrouwen over hun werkplaats, gereedschap en vakbekwaamheid. Orla (22) is hierin met nog 25 andere vrouwen geportretteerd door fotograaf Otto Kalkhoven.

Otto Kalkhoven (1965) werkt sinds 1999 als professioneel fotograaf. Ambachten, het ‘land’leven, culinair, interieur, portretten, hij vindt het allemaal even leuk om te doen. 

Flying V-rockgitaar

Hij kwam in contact met gitaarbouwer Orla Strijker, de jongste professionele gitaarbouwer van Nederland, die haar werkruimte heeft in de schuur bij haar ouders thuis in Schuinesloot. “Ik was negen toen ik begon met gitaarspelen. Als dertienjarige zag ik een stand met zelfgebouwde gitaren. Ik wist op dat moment dat ik gitaarbouwer wilde worden. Mijn leraar aan het Vechtdal College beloofde me dat we samen een gitaar zouden bouwen als ik er na een jaar nog zo over dacht. Een jaar later begonnen we met de bouw van een Flying V-rockgitaar.” Op haar vijftiende zag Orla een vacature voor zaterdaghulp bij gitaarwinkel The Fellowship of Acoustics (TFOA) in Dedemsvaart, ze reageerde direct en werd aangenomen. “Daar leerde ik hoe je een gitaar afstelt en Rudi Bults en de reparateurs lieten me steeds meer dingen doen. In deze grootste gitaarwinkel van Europa ontdekte ik mijn liefde voor akoestische gitaren: hun geluid en hoe ze gebouwd zijn. Er zitten zoveel meer elementen in een akoestische gitaar dan je in eerste instantie ziet. Je kunt ze ook heel mooi afwerken. Toen ik zestien was, liep Sergei de Jonge de winkel binnen, een gitaarbouwer met een fameus gitaaratelier in Canada. Hij bood mij aan het vak bij hem te komen leren. Twee jaar later deed ik dat. Ik bleef een half jaar bij Sergei en heb daar vier gitaren mogen bouwen. Toen ik als negentienjarige terug was, schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel onder de naam Orla Guitars and Repairs. Op 13 maart 2020 is mijn zaak geopend. 


Handgebouwd

Orla werkt nu drie dagen per week bij The Fellowship of Acoustics en drie dagen per week in haar werkruimte waar ze op bestelling bouw op bestelling akoestische westerngitaren, ook wel steelstrings genoemd, bouwt. Orla: “De gitaren zijn handgebouwd naar de wens van de klant die de gitaar zelf kan samenstellen. Het is als gitaarbouwer niet makkelijk om in het wereldje van gitaarbouwers te komen. Het lukt maar een enkeling. Ik heb geluk gehad dat ik bij TFOA in Dedemsvaart kon werken. Het is de grootste gitaarwinkel van Europa. Gitaristen en gitaarmakers beginnen mij dankzij deze winkel te leren kennen en zo kom ik er langzaam tussen.”