Na drie jaar zal  Albert Roelofs (60) uit Hardenberg toch weer deelnemen aan de bekende Carta Rally op 12 maart. Hiermee komt zijn droomwens uit.
Na drie jaar zal Albert Roelofs (60) uit Hardenberg toch weer deelnemen aan de bekende Carta Rally op 12 maart. Hiermee komt zijn droomwens uit.

"Nog één keer Carta Rally rijden"

di 28 februari 2023

Nadat de Carta Rally in 2020 werd afgelast door corona viel zijn droom in duigen om zijn laatste woestijnrally te rijden. Na drie jaar zal Albert Roelofs (60) uit Hardenberg toch weer deelnemen aan de bekende Carta Rally. De Carta Rally, www.rallye-carta.com, zal op 12 maart op Plage Blanche aan de Atlantische Oceaan starten en op 18 maart eindigen in het Zuid-Oosten, vlakbij Algerije, bij de duinen, het Erg Chebbi bij Merzouga. Via de website kan men Albert live volgen.

Albert had besloten om er mee te stoppen, maar pakt toch de draad weer op. “Hou het dan maar op, waar je hart vol van zit en het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Maar het klopt, ik zal 12 maart toch weer aan de start staan van de zevende editie van de Carta Rally, mijn derde deelname aan deze rally. In 2018 stond ik derde en in 2019 eindigde ik als vierde in een deelnemersveld van 80 tot 110 deelnemers. Eigenlijk had ik besloten om er compleet mee te stoppen en heb ik in 2020 nog wel de Breslau Rally in Polen gereden waar ik vierde werd. Kort daarna heb ik mijn toenmalige Pajero verkocht en mijn rally overall en helm in de wilgen gehangen. De Carta en veel andere rally’s werden steeds maar weer uitgesteld en verschoven door corona."



Project Pientje

In maart 2022 kreeg Albert een telefoontje uit de UK van de Carta organisatie die hem meedeelde dat de rally in maart 2023 zou plaatsvinden. "Na een korte overweging heb ik besloten nog één keer deze Rally te rijden. Ik moest weer op zoek naar een auto. Wel had ik mij stellig voorgenomen dat alles met een minibudget moest plaatsvinden. Een kant en klare Rally Mitsubishi Pajero was mij veel te duur en ook een redelijke standaard Pajero ook. Dus ben ik verder gaan zoeken en kwam bij de mini Pajero versie uit, de Pajero Pinin. Een ontzettend leuk autootje, betaalbaar en met de vertrouwde en goede Mitsubishi techniek. Een copiloot vond ik snel, Peter Hasendonckx uit België. Het Rally Off-Road wereldje is klein en ons kent ons. Peter is behalve een goede navigator ook een uitstekende monteur. Hij heeft vaker rally auto's omgebouwd, hij weet wat erbij komt kijken. De afspraak was dat ik de auto en de onderdelen en spullen die nodig zijn zou leveren. Peter zou de auto zo goed en zo betrouwbaar mogelijk ombouwen. En zo ging in mei 2022 Project Pientje van start, zo hebben we haar gedoopt."



Versterking team

Heel veel uren heeft Peter aan de auto besteed. Terwijl Albert tussen de bedrijven door (hij heeft een drukke baan in de agrarische sector/melktechniek) de organisatie en het regelen van 100 verschillende dingen op zich nam, kwam in juli Hans Nonkes bij het team. Hans is monteur en woont in Friesland en zal de service doen bij Pientje tijdens de Carta Rally in de verschillende bivouacs. "We zijn maar een klein team", zegt Albert. "Maar het voordeel is dat de communicatie lijnen zo erg kort zijn en tenslotte is Pientje maar een klein autootje, hopelijk hebben we weinig onderhoud nodig en blijft de schade beperkt. We kennen elkaar door en door en we zijn alle drie enthousiast om na zoveel jaren weer naar de prachtige woestijn van Marokko af te mogen reizen," aldus Albert.

Lees verder op pagina 20