Mariëlle Boers verwacht veel belangstelling voor schuiftafeltennis, waar TTV Dedemsvaart na de zomervakantie mee wil starten.
Mariëlle Boers verwacht veel belangstelling voor schuiftafeltennis, waar TTV Dedemsvaart na de zomervakantie mee wil starten. Gert Stegeman

Blij met subsidie voor schuiftafeltennis

di 28 februari 2023

Tafeltennis alleen voor volwassenen? Dat is vanaf dit jaar niet meer aan de orde als het aan de Tafeltennisvereniging in Dedemsvaart ligt. Gemeente Hardenberg heeft een subsidie van 3841,63 toegekend aan Tafeltennisvereniging Dedemsvaart om een start te maken met schuiftafeltennis.

Schuiftafeltennis is een nieuwe vorm van tafeltennis, dat sinds 2018 onderdeel is van de Nederlandse Tafeltennisbond. Deze vorm van tafeltennis is met name geschikt voor zeer jonge jeugd van vier tot zes jaar, ouderen in verpleeghuizen of mensen met een ernstige lichamelijke en/of geestelijke handicap voor wie regulier tafeltennis om welke reden dan ook, lastig te spelen is. “Een jaar geleden zijn wij benaderd door Marco Hollak van Team Sport en Accommodaties van de gemeente Hardenberg en Gewoon actief met de vraag of wij ook aanbod hadden voor jeugd van 4 tot 6 jaar en of we bereid waren dit op te zetten. De vereniging was enthousiast. We willen dit wel doen, maar hiervoor was materiaal nodig. Een setje randen voor om de tafel kost zo’n 400 euro. Toen hebben we een aanvraag ingediend bij het sport- en beweegakkoord en die is onlangs goedgekeurd”, vertelt Mariëlle Boers, bestuur van TTV Dedemsvaart. 


Kennismaken

Voor schuiftafeltennis zijn dezelfde vaardigheden nodig als bij ‘gewoon’ tafeltennis. “De techniek is hetzelfde, backhand en forehand. Je moet inzicht hebben waar de bal terecht komt en bewegen is belangrijk. Voor kleine kinderen is het moeilijk om de bal uit de lucht te slaan, zij hebben te weinig coördinatie. Schuiftafeltennis is dan geschikter om kennis te maken met de sport”, vertelt Mariëlle. 


Kids-pong

Voor het schuiftafeltennis wil Mariëlle gebruik maken van de Breed motorische opleidingsmethode Kids-pong van de NTTB. “Je leert tafeltennissen, maar speelt ook andere spellen waar vaardigheden van tafeltennis weer in terugkomen. Maar de praktische invulling moeten we nog met Marco bespreken. Het idee is om een circuittraining op te starten. We gaan na de zomervakantie starten”.


Trainers

Mariëlle heeft vorig jaar een trainersopleiding met succes afgerond en heeft onlangs een informatiedag over schuiftafeltennis bijgewoond. "De tafeltennisvereniging in Tilburg is het voorbeeld voor schuiftafeltennis. Maar daar heeft één begeleider toezicht op drie kinderen. Als we dat hier ook willen toepassen, dan kunnen we nog wel trainers gebruiken. We verwachten dat er veel belangstelling is voor schuiftafeltennis omdat er voor deze doelgroep nog weinig aanbod is in de gemeente Hardenberg”.


Lees verder op pagina 30