Afbeelding
GS-Media/Bas Schipper

Vechtdal Slipjacht in Rheeze en Oud-Bergentheim

zo 26 februari 2023 Hardenberg

Op zaterdagmiddag 25 februari werd in Rheeze en Oud-Bergentheim de Vechtdal Slipjacht verreden; een evenement waar de liefhebbers van oude tradities reikhalzend naar uitkijken. 

Het weer zat geweldig mee en de honden (de meute) van de KNJV hadden er zin in: in hoog tempo wisten ze het vooraf getrokken spoor van vossenurine te volgen, op de voet gevolgd door de equipage en de deelnemende ruiters. Dit leverde een prachtig schouwspel op voor de omwonenden en het publiek. 

Het spel van speuren en volgen

Dankzij de medewerking van veel grondeigenaren, slaagde het organiserende Jachtcomité erin om de route in Rheeze en Oud-Bergentheim rond te krijgen, waardoor het oversteken van drukke doorgaande wegen dit jaar vermeden kon worden. Een slipjacht bestaat uit drie runs van elk circa 7 kilometer; na iedere run volgt een korte stop om honden, paarden én deelnemers even op adem te laten komen. Waar mogelijk wordt het spoor via natuurlijke hindernissen getrokken: over een sloot, omgevallen boom of wal. Wel is er altijd een alternatief; om een hindernis heen rijden kan altijd. Er valt ook niets te winnen; het gaat puur om het spel van het speuren en volgen. Aan het einde van de slipjacht krijgen de foxhounds als beloning koeienpens en staat er voor de ruiters in de kantine van Rijvereniging De Sallandruiters een drankje en grote pan erwtensoep klaar. Ook voor de verkeersregelaars, die er ieder jaar voor zorgen dat het verkeer minimaal hinder heeft van het evenement. 

Immaterieel Erfgoed

Sinds 2019 is de KNJV slipjacht bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed; dit gebeurde precies een eeuw na de oprichting van de Nederlandsche Jachtvereeniging in 1919. In 1924 kreeg de vereniging het predicaat Koninklijk. 

De slipjacht in Rheeze en Oud-Bergentheim wordt georganiseerd door het lokale Vechtdal Jachtcomité in samenwerking met De Sallandruiters in Hardenberg. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding