Afbeelding

Noa en Jonas winnen regionale voorleeswedstrijd

vr 24 februari 2023 Hardenberg

Noa Maasse van basisschool Guido de Brés uit Ommen en Jonas van Engelen van CBS Nieuwoord uit Vroomshoop hebben de regionale voorleeswedstrijd in Ommen gewonnen. Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaars zullen nu op 6 april de regio vertegenwoordigen in de provinciale finale. En wellicht worden zij wel De Nationale Voorleeskampioen 2023.

Tien voorleeskampioenen uit de gemeenten Hardenberg, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte en Twenterand werden tijdens de regionale ronde door presentator Jesper de Bruijn om de beurt op het podium geroepen. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Een deskundige jury luisterde goed naar alle voorgelezen verhalen. Er werd bij het voorlezen gelet op de uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een uitgebreid juryberaad werden Noa en Jonas tot winnaars uitgeroepen.

Noa las een fragment voor uit het boek ‘Lampje’ van Annet Schaap. De jury vond dat ze heel rustig en helder voorlas. Jonas las een fragment voor uit het boek ‘Leven van een loser’ van Jeff Kinney. Hij bracht, volgends de jury, de humor in het verhaal goed over naar het publiek en nam de zaal goed mee in zijn verhaal.

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding